У Кривому Розі планують заходи для покращення якості питної води

За матеріалами інтернет-видань 04.08.2024 109
У Кривому Розі планують заходи для покращення якості питної води

У Кривому Розі актуальним є питання забезпечення фронтових регіонів якісною питною водою та реконструкції аварійних об’єктів після підриву Каховської ГЕС, зокрема ставка-накопичувача в балці Свистунова та Головну насосну станцію водогону “Інгулець-Південне водосховище”.  Про це зазначається в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України 

Наголошується, що проблема балки, яка накопичує велику кількість шахтних вод, – не тільки екологічна, але й гуманітарна. Вона не вирішувалася десятиліттями і набула особливого значення після російського теракту на Каховській ГЕС.
Ставок-накопичувач, термін експлуатації якого сплинув у 2020 році, сьогодні в аварійному стані. Гребля деформується, порушується цілісність водойми, збільшується тиск на якість води в басейні річки Інгулець. Обʼєкт потребує системної реконструкції та заходів для покращення якості питної води.
Після підриву Каховської ГЕС Урядом було прийнято рішення за пропозицією Миколаївська обласна державна адміністрація щодо будівництва водогонів, щоб забезпечити перекидання того обсягу води, який потребує сьогодні населення міст Кривий Ріг, Миколаїв, Марганець, Покровськ та ін. Водогони працюють. Проте маємо вирішити комплекс питань щодо якості води, враховуючи потреби Миколаївської та Дніпропетровської областей, зокрема стратегічно важливих великих міст Миколаїв та Кривий Ріг.  
Ключове сьогодні – не лише забезпечити необхідний обсяг питної води для фронтових регіонів, а й напрацювати спільно з органами місцевого самоврядування, Міністерством розвитку громад та профільними експертами такі рішення, які дозволять досягти доброї якості вод.

До затвердження Кабміном наразі готується Програма комплексного водозабезпечення 9 фронтових областей.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ