У Кропивницькому розпочався суд над полковником ССО Червінським

За матеріалами інтернет-видань 15.04.2024 636
У Кропивницькому розпочався суд над полковником ССО Червінським

   Дванадцятого квітня у суді в Кропивницькому почали розгляд справи по обвинуваченню колишнього в. о. командира однієї з частин Сил спецоперацій полковника Романа Червінського у перевищенні службових повноважень. Йдеться про спецоперацію по вербуванню російського пілота, який мав перегнати літак на територію України і передати його Українській армії.

   Як пройшов суд у Кропивницькому, що заявив сам Роман Червінський і у чому суть справи – розповідає «Гречка».

      Справа Червінського: у чому суть

    Нагадаємо, що Романа Червінського звинуватили в тому, що під час спецоперації по вербуванню російського пілота спецпризначинець начебто провів дії, не узгодженні зі Службою безпеки України. І через це російська сторона отримала інформацію про аеродром «Канатове» і зосередження у Кропивницькому районі, який обстріляла 23 липня 2022 року. Тоді внаслідок російської атаки загинули троє людей, 19 зазнали поранень.

   Роману Червінському оголосили підозру у перевищенні повноважень, які призвели до важких наслідків (ч. 5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України). Вже 25 квітня 2023 року суд у Києві обрав запобіжний захід підозрюваному на час розслідування: утримання під вартою без альтернативи застави. Запобіжний захід не змінювали і після передачі обвинувачення до суду. Цікаво, що розглядати справу передали чомусь із Києва до Кропивницького – у районний суд.

         Справа Червінського у Кропивницькому

    Перше, підготовче засідання у цій справі у Кропивницькому, відбулося 12 квітня 2024. До будівлі Кіровоградського районного суду прийшли декілька десятків людей, щоб підтримати обвинуваченого. Люди скандували «Волю Червінському», мали футболки та плакати з такими ж закликами.

Червінський підтримка у Кропивницькому

Червінський у Кропивницькому підтримка 1

Також вони були присутні у судовій залі.

«Справа сфабрикована. Якщо я би передав інформацію про зосередження сил на аеродромі росіянам, то це державна зрада, а не перевищення повноважень. А тут і у матеріалах справи, та й у СБУ повідомляють, начебто я передавав, хоча це навіть суперечить матеріалам їхньої ж справи», – заявив Червінський під час судового засідання.

   На засідання у Кропивницькому сторона обвинувачення викликала понад 14 потерпілих – йдеться про людей, які постраждали під час обстрілу «Канатового». Із заявлених з’явилася... одна людина. У свою чергу обвинувачений зазначив, що він не надавав наказу людям на аеродромі ігнорувати повітряну тривогу і не йти в укриття, не давав наказу зосередитися на території у певний час – тому не розуміє, як ці люди можуть виступати потерпілими у справі по обвинуваченню у перевищенні повноважень.

Та через те, що у підготовчому засіданні мають право виступити всі потерпілі, але вони не прийшли – то засідання перенесли на наступний тиждень. Роман Червінський поки що залишається під вартою.

Червінський Роман 1

За що судять Червінського: версія захисту

Адвокат Андрій Йосипов розповів «Гречці», що сторона захисту підозрюваного подала клопотання, щоб розгляд справи перенесли з Кропивницького до Києва.

«У Кропивницькому суд не уповноважений у цій справі по територіальній юрисдикції. Адже обстріл аеропорту – це злочин росії. А правопорушення, яке інкримінують Червінському, не у цьому місті сталося. А справу має розглядати суд за територіальною прив’язкою», – пояснив він.

   Позиція Романа Червінського, як і його адвокатів, не змінилася упродовж усього розслідування. Нагадаємо, що у березні 2023 року оприлюднили відео з інтерв’ю із ним, де він розповідав свою версію подій. Він зазначає, що операцію з вербування російського пілота проводило власне СБУ, а до нього звернулися як до спецпризначенця на останньому етапі операції.

   «СБУ звернулося до нас для оцінки отриманої від росіян інформації. Під час неї зрозуміли, що з того боку йшла гра, і тому планували зупинитись на тому, щоб зібрати інформацію про пілотів, які бомбували Маріуполь, Харківську область, про їхні структури, контррозвідників», – сказав тоді він.

   Перед судовим засіданням у Кропивницькому, через 11 місяців після оприлюднення того інтерв’ю, адвокат обвинуваченого Андрій Йосипов підтвердив, що сторона захисту у суді продовжує дотримуватись первинної версії та не змінювала її.

    «Це реальні обставини, і тому вони не можуть якось змінитися. Ми говоримо про те, що операція проводилася за ініціативою СБУ», – сказав юрист журналістці «Гречки».

Андрій Йосипов додав, що слідство приховувало наявність листа про створення робочої групи, яка згодом займалася цією операцією стосовно російського пілота.

   «У цій робочі групі був співробітник СБУ, який займався контррозвідувальними заходами. І всі дії, які вчиняв він, тепер інкримінують Червінському. І слідчі намагалися приховати участь СБУ у тій операції, проте у відповідях на офіційні запити знайшлися відповідні документи», – уточнив представник обвинуваченого.

 Вже під час засідання суду у Кропивницькому Роман Червінський ще раз заявив, що справа проти нього сфабрикована, його навмисно утримують за ґратами весь цей час.

«Справа сфабрикована. Впевнений, що це політичне переслідування», – додав він.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ