У квітні запрацює програма гуманітарного розмінування сільгоспземель України

За матеріалами інтернет-видань 25.03.2024 471
У квітні запрацює програма гуманітарного розмінування сільгоспземель України
Механізм компенсацій від держави за розмінування сільськогосподарських земель стане доступним впродовж щонайменше місяця. Повідомила Юлія Свириденко, Міністр економіки України.
За її словами, Уряд ухвалив відповідну постанову, яка затвердила порядок компенсації витрат.
Фермери зможуть укладати контракти як із державними, так і з приватними операторами розмінування, які переможуть на відкритому і прозорому тендері. Сумарно на програму компенсації витрат за гуманітарне розмінування в державному бюджеті на 2024 рік ми заклали 3 млрд грн.
Як це працюватиме?
1️⃣ Фермер подає заявку в Державний аграрний реєстр (ДАР). Там відбувається первинна перевірка — чи земля справді належить фермеру, чи пройшла вона нетехнічне обстеження і там справді виявили забруднення.
2️⃣ До двох тижнів перевірку проводить і Центр протимінної діяльності.
3️⃣ Далі стандартна процедура закупівлі через Prozorro: визначення очікуваної вартості розмінування, вибір переможців тендеру, закупівля послуг.
4️⃣ Фермер вносить лише 20% суми. Решту 80% — Міністерство економіки України.
5️⃣ Коли оператор протимінної діяльності розмінував ділянку, надсилає документи Центру гуманітарного розмінування. Той їх перевіряє. І банк перераховує оплату послуг.
Така компенсація буде доступною для фермерів, чиї ділянки забруднені та цьому є підтвердження нетехнічним обстеженням. Такі ділянки нині є у Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Донецькій, Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях.
Не зможуть отримати компенсації за програмою сільгоспвиробники, які є під санкціями, з бенефіціарами-громадянами країни-агресора, у процесі банкрутства/ліквідації або з податковим боргом.
 
"Це важливі кроки для запуску ринку гуманітарного розмінування. Адже відкрита і прозора процедура через тендерні процедури — можливість знизити корупційні ризики. Ми передбачили кілька додаткових запобіжників. Якщо фермер надасть неправдиву інформацію, він буде змушений повернути отримані кошти.
І, звісно, тендерні процедури можуть зробити процес розмінування дешевшим. Перший пілотний тендер, який ми провели торік на розмінування ділянки лісу, показав економію у 100 тис. грн.", - зазначила Юлія Свириденко.
 
 
 
Попередня
Цитата дня

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ