“Придбали більшу сироварню, охолоджувач молока, ванну для соління сирів, ліри спіно (інструменти для нарізки сирного згустку), аналізатор молока, кондиціонер, вакуумний апарат”, – розповідає Дмитро.
Все уже встановлене і працює на фермі в Літині (Вінницька область).
Сири, виготовлені на такому обладнанні, відповідають європейським стандартам якості, говорить Дмитро. KozzziMoni виготовляє сир з козиного молока. Їх в асортименті ферми – понад 10 видів, зокрема, тверді, м’які і крем-сири.
Зокрема, на сироварні варять халумі – найвідоміший продукт острова Кіпр та справжню національна гордість кіпріотів. У сир додають сухі листочки м’яти, щоб надати йому пікантності.
Завдяки важкотопності халумі можна смажити як шашлик, на грилі або скибочками у сковорідці з невеликою кількістю оливкової олії.
“Халумі смажать до появи легкої золотистої скоринки. Подають на стіл на листках зеленого салату з приправою — меленим духмяним перцем і оливковою олією”, – ділиться Дмитро.
Він згадує, що перший свій козячий сир зварив, щоб здивувати нову рідню. У 2016 р. він переїхав на Вінниччину з Криму та оселився у селищі Літин, де нікого і нічого не знав. Згодом зустрів і одружився з Оленою, батьки якої мали трьох кіз та не знали, куди подіти зайве молоко.
Зараз KozzziMoni має дві сотні стада овець та кіз та виготовляє 300 кг одного лише адигейського сиру.