У Львівській області правочинів юросіб із земельними ділянками з початку року не зафіксовано

За матеріалами інтернет-видань 20.02.2024 233
У Львівській області правочинів юросіб із земельними ділянками з початку року не зафіксовано

Впродовж першого місяця 2024 року на Львівщині укладено правочинів на 244 земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 225,3 га. З них -  на 89 земельних ділянок площею 109 га здійснено транзакції за договорами купівлі-продажу. Повідомив Департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА.
Зазначено, що середня вартість гектара віджученого земельного паю становить 55 тис. грн. Це  вище за середню ціну по Україні на 16,3%.
Всі правочини з земельними ділянками укладені фізичними особами, по юридичних особах поки що таких операцій з землею не зафіксовано, - інформують в департаменті агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації з посиланням на джерело ГУ Держгеокадастру у Львівській області.

За словами директорки Департаменту Тетяни Гетьман, другий етап ринку землі викликав сильний резонанс насамперед з боку дрібних та середніх аграріїв. Головна причина занепокоєння - ризик того, що всю землю скуплять агрохолдинги. Але за 1,5 місяця можливістю придбати землю не скористалась жодна юридична особа. Цьому є пояснення - в умовах низьких цін на зерно та проблем з його експортом великим виробникам теж бракує грошей.
Експерти зазначають, що середня вартість гектара паю у Львівщині становить 71,5 тис. грн, що перевищує середню ціну по Україні в 1,5 разів та поступається лише Київській області (78,1 тис.грн).

Львівщина входить в п’ятірку областей, які займають останні місця за площами відчужених сільськогосподарських земель.
Найактивнішими регіонами за кількістю угод щодо яких  зареєстровані правочини купівлі-продажу є Сумщина (9621), Хмельниччина (8348) та Вінничина (7862), а за площею проданих паїв – Харківщина (35,9 тис.га), Дніпропетровщина (31,6 тис.га) та Кіровоградщина (26,3 тис.га).


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ