У навчальному візиті до Польщі взяла участь Покровська громада

За матеріалами інтернет-видань 30.05.2024 318
У навчальному візиті до Польщі взяла участь Покровська громада

Цими днями завершився перший цьогорічний навчальний візит 19 громад-партнерок Програми USAID DOBRE до Польщі. У ході візиту фахівці Програми USAID DOBRE спільно з Фондом розвитку місцевої демократії імені Єжи Регульського (FRDL, Польща FRDL MISTiA)  презентували ґрунтовну програму. Учасники ознайомились із польською системою самоврядування, підходами місцевого самоврядування в стимулюванні економічного розвитку та з діяльністю комунальних підприємств у гмінах, рішеннями енергетичного самозабезпечення та використання природних ресурсів для власного розвитку, співпрацею самоврядувань із інституціями підтримки місцевого та регіонального розвитку, проєктами приватно-публічного партнерства та результативною співпрацею між самоврядуваннями на рівні Польщі та України, сучасними рішеннями в сфері освіти, адміністративних послуг і цифровізації.
У складі делегації були і представники Покровської громади Дніпропетровщини.
На думку Світлани Спажевої, голови громади, польські реалії відрізняються від українських.

"Коли ми слухали презентації про школу в гміні Зельонки й ходили класами й коридорами школи, то мене переповнювали сильні емоції та спогади про нашу школу, зруйновану російськими військовими, яка не підлягає відновленню.
До повномасштабного вторгнення ми перебудували нашу школу на 800 дітей за кошти громади та державного бюджету. Ми теж, як і польські партнери, мали можливості навчати дітей, які мають особливі освітні потреби, в нас було влаштовані ліфти, підйомники. У цій школі ми розробили нове меню, розвинули сильне самоврядування», - зауважила посадовиця.

Вона додала, що такі міжнародні відвідини стануть стартом співпраці всіх 19 громад-учасниць з польськими гмінами.
Всі мали  можливість комунікувати між собою, налагодити міжрегіональні контакти й обмінятися своїми прикладами. І хоч українські громади перебувають у воєнних умовах й багато фронтових та прифронтових громад мають зовсім інші актуальні проблеми, все ж важливо порівнювати та отримувати новий перспективний досвід. І розуміти, що ми в Україні робимо краще, а що варто переформатувати.

 

Програма DOBRE

 

Покровська територіальна громада

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ