У Новомосковську правоохоронці викрили членів земельної мафії

За матеріалами інтернет-видань 16.04.2023 1417

Патріот Дніпропетровщини

Сайт про патріотів Дніпропетровщини

    За процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури викрито та затримано злочинну групу, яка на території Новомосковського району запровадила злочинну схему заволодіння земельними ділянками сільськогосподарського призначення.

     Під час досудового розслідування слідством встановлено, що депутат Харьківської обласної ради від політичної партії «Слуга народу» Сергій Юрієвич Федорик та депутат Новомосковської районної ради від політичної партії «Пропозиція» Ігор Іванович Гуртовой залучивши державного реєстратора Новомосковського міськрайонного управління юстиції в Дніпропетровській області Олену Юріївну Куліш та викладачку з Новомосковського коледжу економікі і права ім. С. В. Літвіненка Ольгу Леонідівну Бут, організували шахрайську схему заволодіння земельними ділянками на території Новомосковського району Дніпропетровської області, підробивши договори купівлі-продажу, свідоцтво права на спадщину за заповітом, оформили на себе та інших підконтрольних осіб право власності на земельні ділянки. У подальшому передали ці земельні ділянки на сільськогосподарське підприємство, яке належить депутату Харьківської обласної ради Сергію Юрієвичу Федорику для отримання неправомірної винагороди.
 

 

Бандит Сергій Федорик
 
    Зокрема, слідчими встановлено, що протягом 2018-2019 років, колишній керівник  Новомосковської райдержадміністрації Ігор Іванович Гуртовий, який у минулому був посадовцем, що займався питаннями відведення земельних ділянок, розробив злочинний план, для реалізації якого залучив співмешканку Ольгу Леонідівну Бут . Також Гуртовий залучив до свого злочинного плану й інших осіб, серед яких колишній підлеглий, що працював водієм, а також близькі родичі та знайомі, які повинні були виступати у цього кримінального угруповання номінальними власниками незаконно оформлених земельних ділянок, а в подальшому передати такі земельні ділянки підконтрольному фермерському господарству Сергія Федорика.
Відомості про скоєне кримінальне правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022040000000229.
 
 
 На жаль, в інтересах слідства повної інформації правоохоронні органи поки що не надають, бо ще тривають слідчі дії. 
 
    Стосовно фігурантів цієї кримінальної справи, на тому тижні Індустріальний суд Дніпра розглянув  клопотання слідчих про запобіжний захід тривання під вартою для державного реєстратора Олени Юріївни Куліш та співмешканки Гуртового Ольги Леонідівни Бут.
 
 Індустріальний суд Дніпра вирішив вказаних осіб випустити на час розслідування під заставу.
 
Бут Ользі Леонідівні суд призначив  заставу у розмірі 1.4 млн.грн.
 
Державному реєстратору Куліш Олені Юріївні суд призначив заставу в 600 тис.грн.
 
   Зараз вказані особи вже внесли заставу та вийшли на свободу, поки триватиме розслідування.
 
   Але у суспільства та людей, які постраждали від шахрайський дій цього кримінального угрупування, з’явилось справедливе запитання – чому люди, які організували та втілили в життя злочинну схему заволодіння земельними ділянками сільськогосподарського призначення, досі не під вартою та чому відносно них немає ніяких дій?
 
    Ігор Іванович Гуртовий –  мешканцям Новомосковського району його персона давно відома, з 2005 по 2010 пан Гуртовий був головою Новомосковської райдержадміністрації , за час його роботи на цій посаді в Новомосковському районі багато державної землі та землі лісового фонду перейшло у приватні руки. Розслідування було, але воно нічим не закінчилось, земля перейшла у приватні руки та за це ніхто не відповів. Існує така думка, що саме пан Гуртовий, обіймаючи посаду голови Новомосковської райдержадміністрації, розробив злочині схеми по заволодінню земельними ділянками сільськогосподарського призначення та втілив їх у життя, коли обіймав цю посаду. А коли пішов з посади у 2010 році, то на цьому не зупинився, створив кримінальне угрупування й продовжував втілювати свої схеми та  відбирати землю у держави, громади та звичайних людей.
     Ігор Гуртовий, його "партію" в народі звуть "пропозиція хабара"
 Сергій Юрієвич Федорик – громадянин України, освіта вища, ПП «Слуга народу» депутат Харківської обласної ради, Сільсько-господарське ТОВ “Універсал-Агро”, Юрис-консульт, місце проживання: м. Новомосковськ, Дніпропетровська обл., судимість відсутня.
 
    Згідно з даними реєстрів youcontrol.com.ua Федорик Сергій Юрійович згадується по відношенню до компаній: ФЕДОРИК  СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “УНІВЕРСАЛ – АГРО  АГРОФІРМА “ІСІДА  ОРГАНІК – ПРОДУКТ  ЄВА-АГРО 2021″  ЗАПОВІТ 2000″  “КОЛОС-АГРО  УНІВЕРСАЛ-АГРО 2015  ТРАНЗИТСЕРВІС  КОЛОС ПРИОРІЛЛЯ  СМК РІТЕЙЛ  СГ АГРО-ГРУП  ЕРУДІТУС  ЕКО – САД“.
 
    Згідно з інформацією правоохоронних органів, Сергій Федорик неодноразово потрапляв до поля зору правоохоронців, так у 2021 році НАБУ займалось Сергієм Федориком, який "забув" внести до декларації 2 млн.грн., але йому дивним чином вдалося уникнути відповідальності.
 
     Панів Гуртового та Сергія Федорика пов’язує давня бізнес дружба, саме Сергій Федорик є кінцевим бенефіціаром в цих злочинних схемах, підробивши договори купівлі-продажу, свідоцтво права на спадщину за заповітом, кримінальне угрупування за допомогою приватного нотаріуса оформлювало на підконтрольних осіб право власності на земельні ділянки, а потім  угрупування переоформлювало земельні ділянки на  підконтрольні Сергію Федорику фермерські господарства.
 
Тому, поки триває розслідування, ці два злочинці повинні сидіти в СІЗО та давати правдиві покази слідчим.
 
    Як зазначають правоохоронці, важливу роль в кримінальному угрупуванні займала Ольга Леонідівна Бут, співмешканкою пана Гуртового. Згідно з матеріалами слідства, більша частка земельних ділянок, здобутих незаконним шляхом завдяки злочинним схемам, оформлювалась саме на неї та на її близьких родичів.
 
    Кримінальне угрупування не змогло б існувати та реалізовувати свої плани та крадені земельні ділянки без свого нотаріуса та державного реєстратора, які за гроші закривали очі на підроблені документи та які своїми діями допомогли угрупуванню уникати відповідальності та лігалізовувати вкрадені земельні ділянки.
    Мова йде про приватного нотаріуса, особа, яка нам, на жаль, досі не відома та держаного реєстратора Олену Юріївну Куліш, яка добре знала й розуміла, що вона своїми діями допомагає кримінальному угрупуванню красти землю у громади, людей та держави.
 
    Нагадаємо, що у державного реєстратора Олени Куліш, батько Куліш Юрій Олександрович приватний нотаріус та ще й колишні слідчий Новомосковської міжрайонної міліції.
Приватний нотаріус Юрій Куліш
 
    Олені Куліш буде дуже складно пояснити слідству, чому вона виконувала завдання кримінального угрупування та відмовка – «я не знала», «не розуміла», «я не пам’ятаю» не пройде. Доведеться відповідати згідно з Кримінальним кодексом України!
 
    Як ми вже писали, суд ухвалив рішення випустити з під варти учасниць кримінального угрупування Ольгу Бут та державного реєстратора Олену Куліш, але незрозуміло, чому суд ухвалив таке рішення та чому це рішення слідчі не оскаржують.
Земельная мафия Новомосковська Ольга Бут Елена Кулиш
      Також є незрозумілим, чому під варту не взяли всіх фігурантів цієї кримінальної справи. І чому учасники злочинної схеми, які відігравали не менш важливу роль в кримінальному угрупуванні залишились на свободі.
 
    Є незрозумілим, чому саме слідство не розкриває особу приватного нотаріуса.
 
     На нашу думку, приватний нотаріус може знищити ті докази, про які правоохоронці ще не знають і можуть дізнатися тільки після допитів свідків та інших фігурантів по справі.
 
     Також повернувшись до своїх обов'язків, державний реєстратор Новомосковського міськрайонного управління юстиції в Дніпропетровській області Олена Куліш отримала можливість знищити докази, про які ще не знають правоохоронці.
 
    Незрозуміло з яких міркувань Індустріальний суд Дніпра відпустив під заставу учасницю кримінального угрупування, яка виконувала важливу роль в злочинних схемах – О. Л. Бут
 
   Опинившись на свободі Ольга Бут, за допомогою свого чоловіка Ігоря Гуртового та його спільника Сергія Федорика, будуть намагатися зарити рота свідкам та знищити докази, які не знайшли слідчі. Гуртовий вже був за подібне під слідством у 2009 році, але ще не був під вартою. Гуртовому вдалося залякати свідків, після чого розслідування затихло та справа розвалилась.
 
    Це теж слідчі та судді повинні добре розуміти!
 
    Також цікава позиція з цього приводу директорки Новомосковського коледжу економіки та права ім. С. В. Літвіненка Любові Миколаївни Піхотіної, яка себе позиціанує як порядна та справедлива людина. Зазначимо, що Ольга Леонідівна Бут є заступником директора з виховної роботи та викладачем коледжу зі стажем 21 рік.
 
    Згідно зі світлинами О. Л. Бут  в соцмережі FACEBOOK та INSTAGRAM  можна побачити, що викладач Новомосковського коледжу економіки та права з середньою зарплатнею одягається в брендові речі відомих кутюр’є та відпочиває по два, а деколи й по три рази на рік на дорогих закордонних курортах.
 
Ви розумієте, що це все на зарплатню викладача. Ви можете собі таке дозволити?
 
 
А ось викладачі Новомосковського коледжу економіки та права ім. С. В. Літвіненка, як ми бачимо, можуть і не тільки це!
 
    Директорка коледжу Любов Піхотіна не могла не бачити того, що її заступниця живе, як то кажуть, на широку руку й постійно відсутня на роботі тому, що літає на відпочинок за кордон.
 
Заставу у розмірі 1.4 млн. грн. Ольга Бут внесла миттево, щоб вийти з під варти й це виглядало так, начебто ці 1.4 млн грн. просто лежали в неї в гаманці на дрібні витрати.
 
    Пересічні громадяни, мешканці Новомосковська взагалі не мають таких грошей, а тим більш на дрібні витрати. І зараз, коли в державі війна, і кожна людина віддає на ЗСУ останнє, прості громадяни зовсім не можуть мріяти про такі гроші.
 
    А ось у фігурантів кримінальної угрупування під керівництвом Ігоря Гуртового після обшуків та вручення підозри такі гроші є й ми так роздумаємо, що вони не останні.
 
На відео кандидат у депутати Новомосковської райради Ігор Іванович Гуртовий виступає перед виборцями на площі Героїв в Новомосковську та відверто посилає мешканців міста та району… подалі.
 
І після цього його обрали депутатом райради від політичної партії “Пропозиція”. 
 
Відеопрогравач
 
 
 
00:00
 
00:13
 
 
 
 
     Користувачі соцмереж вже чотири тижні обговорюють цю подію й більшість людей впевнена, що це організоване кримінальне угрупування, яке вже існує понад два десятки років, точно знищить докази, залякає свідків, підкупить слідчих та суддів і буде й надалі на свободі продовжувати відбирати землю у людей, як це було раніше у Новомосковському районі. Численні скарги та звернення до президента України та начальника МВСУ України нічого не давали, злочинне угрупування існувало, відкупалось та продовжувало свій шлях.
 
Тому й не вірять люди у невідворотність Закону і на цей раз, бо вже проходили та мали змогу бачити чим закінчувалось раніше гучне затримання цієї банди.
 
    На жаль, мешканці Новомосковського району добре знають пана Гуртового, Ольгу Бут та фермера Сергія Федорика, який на слідуючий день знайомим розповідав, що правоохоронці поставлять галочку для звіту, скажуть скільки потрібно принести грошей і справу затягнуть, а потім закриють.
 
     Зрозуміло, що ми й надалі будемо слідкувати за подіями навколо такої резонансної справи, але якщо не контролювати та не висвітлювати перебіг цієї кримінальної справи, то її можуть пустити на гальма.
 
    І саме тому вважаємо, що розслідування цієї безпрецедентної для Новомосковського району кримінальної справи повинен взяти під особистий контроль міністр внутрішніх справ України Клименко Ігор Володимирович.
    23 березня 2023 році.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ