У МЕЖОВІЙ МОЛОДІСТЬ ЗНАЄ І ХОЧЕ, ЩОБ СТАРІСТЬ МОГЛА

Микола Ясень 16.04.2023 409

                   Фото "Межівський меридіан"               

У Центрі соціальних послуг Межівської селищної ради завжди людно. Але останнім часом є дні, коли відвідувачів тут стільки, що яблуку ніде впасти. Спершу напередодні справді особливих днів їх анонсували як Лекторії «Міцне здоров’я – запорука довголіття». Але зараз запрошують на зустрічі-спілкування трохи зі зміненою, точніше доповненою назвою – «Міцне здоров”я – запорука і гарантія довголіття». Хоч треба сказати, що запрошувати й не доводиться. Бажаючих вистачає і чимдалі більшає і більшає.

А все тому, що у Межову, сусідку охопленого окупацією-війною Донбасу, лиха доля прибила двох недавніх випускників Донецького медичного вузу, а нині лікарів-інтернів – Катерину Юрченко та Дмитра Нуждіна. Вони ж тут не просто знайшли роботу для практики за набутими спеціальностями, а зустріли підтримку та турботу, допомогу як від місцевої влади облаштуватися, так і від тутешніх колег відчути себе потрібними і спроможними. Тому то і вирішили не залишатися в боргу: викликалися постійно надавати консультації пенсіонерам громади, котрі мають проблеми зі здоров’ям або елементарно воліють хоч на старість, як висловилися перші слухачі «Лекторію», дбати про себе та стежити за власним самопочуттям.

- Доки люди молоді та здорові, - говорить Катерина Юрченко, - то рідко справді переймаються тим, аби прислухатися до порад медиків та берегтися і потім якомога довше почувати себе нівроку. Інша річ, коли з роками та віком обсідають всілякі хвороби й болячки. Тільки тепер і приходить усвідомлення, що дорожчого від здоров'я багатства немає…

- Але це значить, що ой як потрібна допомога та надійна опіка тим, - каже Дмитро Нуждін, - хто дійсно нажив і в похилому віці, а часом і немічному стані ще й страждає від недуг, і не від одної, а й кількох, в тому числі хронічних та тяжких.

І пояснив, що їм з Катериною Юрченко, як переселенцям, довелося не раз бувати у Центрі соціальних послуг нової для них суто сільської Межівської громади. Отож звернули увагу, що його клієнти – це перш за все пенсіонери, «і що серед них переважають дідусі і бабусі, які не можуть хвалитися пристойним самопочуттям, видно і без пильного обстеження». Так і виникла ідея спочатку дійсно винятково регулярних лекцій-консультацій для усіх пристарілих, котрі потребують цього, але потім це переросло у співбесіди з відвідувачами, далі і в конкретні у конкретних випадках їм поради.

Бо ж коли лікаря запитують, які препарати, скажімо, вживати, аби знижувати високий тиск, чи чим пояснювати ті або інші болі в суглобах, кінчаючи аж тим, як ліпше харчуватися у «зрілому» віці, то це вже постійно діюча «ліквідація медичної безграмотності» - згодні? Яка й дає зрозуміти, чому «Вечори запитань і відповідей» Катерини Юрченко та Дмитра Нуждіна межівчанам пенсійного віку припали до вподоби і стали актуальними, бажаними та потрібними.

                                                                                         


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ