У перший день весни пошукайте свого містера Серотоніна

Марина Бабич 01.03.2024 424
У перший день весни пошукайте свого містера Серотоніна

1 березня - Всесвітній день імунітету. Його встановлено за ініціативи ВООЗ у 2002 році. Метою відзначення цього дня стала поширеність різних  імунних захворювань та створення умов для збереження і зміцнення життєвого потенціалу.
Асоціація клінічних імунологів встановила, що від 8 до 15% населення  у різних країнах світу мають порушення імунної системи.

Імунітет – це здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість організму. Він відповідає за 2 важливі процеси: заміну пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення різного роду чужорідних сполук.
На думку медиків, на початку весни імунітет, який активно "працював" всю зиму, необхідно підтримати. І це стосується кожного.  Особливо - українців, бо під час війни імунітет зазнає ще більших атак, ніж при розповсюджених інфекціях, забрудненій екології та щоденності оточуючих стресів.  
Варто зазначити, що для міцного імунітету шкідливе переїдання, гіподинамія, тютюнопаління, залежність від алкоголю, наркотиків. Це неминуче призводить до порушення здоров’я, підвищуючи ризик захворювань.
Прояви порушень у роботі імунної системи - це часті застуди, тривале підвищення температури, синдром хронічної втоми, больові відчуття в суглобах і м’язах, збільшені лімфовузли. Серед тривожних ознак також можна назвати порушення сну, частий головний біль, поява висипань на шкірі.
Лікарі рекомендують подбати про імунітет якісним і достатнім сном, фізичною активністю, відмовою від шкідливих звичок, збалансованим харчуванням та дотриманням елементарних правил догляду за своїм організмом.
А ще варто мати при собі містера або місіс Серотонін. Їх роль може виконувати якийсь кумедний фільм чи стендап, друг або подруга, книга чи мультик, які спонукатимуть вас сміятися і радіти, хоча б раз на день. Це допоможе імунітету залишатися здоровим. Адже існують багаторічні дослідження, коли прикуті до ліжка люди почувалися значно краще під час перегляду кінофільмів з Чарлі Чапліном чи іншими коміками. Тож, дбайте про свій імунітет і він вам віддячить набагато  більше!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ