У перспективі український ріпак збуватиметься за 500 євро за тонну

За матеріалами інтернет-видань 23.05.2024 368
У перспективі український ріпак збуватиметься за 500 євро за тонну

На біржі різко зріс в ціні ріпак. З 475 євро за тонну - до 485. Повідомили експерти Всеукраїнської Аграрної Ради.
Зазначається, що вже найближчі два тижні ціни можуть сягнути 500 євро за тонну. Навіть, якщо біржа до кінця тижня покаже падіння котирувань,  у довгостроковій перспективі цінники на український ріпак перевищать позначку 500 євро за тонну.

 

"Такому зростанню сприятимуть локальні проблеми із травневими заморозками. Наразі офіційної інформації ще нема. Проте, за словами виробників, у Дніпропетровській, Харківській, Кіровоградській областях пошкодження посівів ріпаку в окремих господарствах становить до 30-40%”, - повідомляють аналітики.

На їх думку, прогнозованого валового збору ріпаку на рівні 4-5 млн тонн в Україні не буде. Якщо минулого року вдалося зібрати 4,7 млн тонн, то цьогоріч врожай не перевищить 4,1 млн тонн.
До того ж, очікується “боротьба” за олійну між експортерами та переробниками.

"Якщо у минулі часи Україна швидко експортувала ріпак за 2-3 місяці, то цьогоріч сезон був довгим і тривав до лютого-березня. Тому можна не очікувати великої пропозиції олійної від аграріїв у липні-серпні, бо продавати ріпак під час збору врожаю будуть лише ті, кому потрібні будуть “швидкі гроші”, - йдеться у повідомленні.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ