У селі Юськівці Тернопільської області забороняється садити картоплю

За матеріалами інтернет-видань 03.09.2022 648

17 серпня 2022 року Кременецька РДА Тернопільщини видала розпорядження про запровадження карантинного режиму через поширення шкідника -  золотистої картопляної нематоди. Її виявлено на  території Лановецької територіальної громади. Це небезпечнй для врожайності сільськогосподарських культур карантинний організм.
На думку експертів, боротьба із золотистою картопляною нематодою дуже важка. Хімічних заходів боротьби з нею відсутні. Беззмінне вирощування картоплі на одних і тих же ділянках протягом багатьох років збільшує шкідливість золотистої картопляної нематоди, що автоматично призводить до її широкого поширення. У господарствах із агротехнічних заходів захисту від золотистої нематоди найефективнішою є 4–5-пільна сівозміна. Найбільш хорошими попередниками є бобові трави (і зокрема люпин), хороші результати дають злаково-бобові суміші, зернові та чиста пара.
Культури не вражені цим видом нематод, які можна висаджувати на своїй ділянці: капуста, конюшина, багаторічні трави, кріп, салат, редис, горох, квасоля. Однак необхідно знати, що цисти золотистої нематоди зберігають свою життєздатність 10-15 років.
Одним із головних прийомів недопущення подальшого поширення картопляної нематоди є викопування бадилля. Уражені рослини відразу потрібно знищувати методом спалювання на місці або закопати на глибину до 1 метра. Будь-які знаряддя обробітку ґрунту та інвентар після їх використання на зараженій ділянці повинні бути відмиті від ґрунту та знезаражені.
На городах восьми   жителів села Юськівці Лановецької територіальної громади встановлені  карантинні зони  загальною площею 2,0 га з дати оприлюднення розпорядження.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ