Будьте обережні, у Дніпропетровщині ворог розкидав касетні боєприпаси!

За матеріалами інтернет-видань 03.09.2022 401

Не п

              Сьогодні Україна внаслідок відкритої агресії держави-терориста рф стала однією з найбільш замінованих держав світу. На жаль, ця загроза з нами надовго, а тому дуже важливо знати базові правила поведінки з вибухонебезпечними предметами і не порушувати їх, - наголошують спеціалісти з мінної безпеки Національної гвардії України.

       Що робити, якщо ви побачили снаряд або будь-який інший підозрілий предмет:

 

 

- Негайно зупиніться і спробуйте позначити небезпечне місце. Наприклад, кольоровим одягом. Так спеціальним службам буде легше знайти точне місце вибухівки.

 

- Відійдіть від місця, де ви виявили боєприпас, на безпечну відстань - приблизно 200 метрів.

 

- Відходити потрібно точно тим самим шляхом, яким ви прийшли до небезпечного предмета, слід у слід.

 

- З безпечного місця необхідно одразу повідомити в поліцію 102, службу з надзвичайних ситуацій, вказати місце розташування підозрілого предмета.

 

- Не фотографуйте снаряд чи міну! Якщо ви бачите інших людей, які наближаються до небезпечного місця – повідомте їх про небезпеку й зупиніть.

 

-  Звертайте увагу на вибоїни на дорожньому полотні (можливо засипані щебнем, залиті водою), порожні пляшки чи інші не характерні для місцевості предмети. Взагалі не піднімайте нічого, що лежить під ногами.

 

 - Не наближайтеся до покинутої техніки або трупів людей чи тварин. Все це може бути заміноване, і без спеціальної перевірки є потенційно небезпечним.   

Смертельна зброя: що таке касетні боєприпаси та чим вони небезпечні?  Пояснює експерт | Новини | Українське радіо

 

      Державна служба з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області застерігає: на території Дніпропетровщини російські окупанти вже неодноразово використовували заборонені касетні боєприпаси! Внаслідок контакту з їхніми зарядами, через власну необачність, в нашій області вже загинули кілька людей.

 

 

Державна служба надзвичайних ситуацій опублікувала фото та охарактеризувала різні види небезпечних боєприпасів.

 

 

       Це касетні елементи, які використовуються у боєприпасах систем залпового вогню. У ДСНС категорично радять не підходити до них і не чіпати за жодних обставин!

       Також є касетні боєприпаси ПФМ (пелюстка, на фото). Вони непомітні через малі розміри. Особливо небезпечними є для дітей, адже приваблюють їх незвичною формою метелика. Піротехніки радять дивитися під ноги, розказати про небезпеку усіи дітям.

Крім того, це фугасні протипіхотні міни ПМН, ПМН2 натискної дії. Мають невеликі розміри. Слід дивитися під ноги та не чіпати такі міни.

 

У рейтингу також протипіхотні міни ОЗМ 72, ПОМ 2. Вони встановлюються на розтяжках. Коли людина перетинає дріт, вистрибують і вибухають. Слід бути особливо уважними в місцях, де перебували вороги, та поблизу бойових дій.

Крім того, в рейтингу — сучасна протипіхотна міна ПОМ 3. Має сейсмічний датчик цілі. Вона на відстані розпізнає кроки людини, потім «вистрибує» на висоту близько метра та вибухає. Тому варто не виходити за межі розмінованих територій.

Бережіть себе, рідних і близьких!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ