У Словенії потенціал бджільництва майже вичерпано

За матеріалами інтернет-видань 14.01.2024 312
У Словенії потенціал бджільництва майже вичерпано

У Словенії  2 мільйони людей, і на кожні 1000 осіб припадає 5 бджолярів. Це перша країна в ЄС, яка заборонила використання у сільському господарстві небезпечних для бджіл неонікотиноїдних інсектицидів. Це сталося у 2011 року, на 7 років раніше, ніж в інших країнах Євросоюзу.
З 11,3 тис. пасічників лише 88 осіб відносить себе до професійних пасічників. За статистикою, в середньому пасічник утримає 19 сімей, а кількість відкачаного меду на сім'ю складає 15 кг.
80% меду, що виробляється в країні, бджолярі продають на внутрішньому ринку, адже він користується великою популярністю. Середнє споживання меду на людину становить 1 кг на рік, тоді як у ЄС цей показник становить 0,7 кг.

Apis mellifera carnica – єдина порода бджіл, яку з 2002 року дозволено утримувати у Словенії. Це правило охороняється законом.
За останні 10 років спостерігається зростання кількості бджолиних сімей та бджолярів. Хоча експерти твердять, що  кормових ресурсів Словенії достатньо, щоб прогодувати 170-220 тисяч сімей. У 2021 році кількість лише зареєстрованих сімей становила 213 тисяч. Це свідчить, що потенціал словенського бджільництва практично вичерпано. Крім того, негативні погодні аномалії в Європі останнім часом сильно впливають на медозбір. Так, виробництво меду у Словенії було рекордно низьким (400 тонн) у 2021 році. Хоча наступного року він став рекордно високим – 2,4 тисячі тонн.

 

Пасіка День за Днем

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ