У Вінниччині врожай помідорів потребує переробки

За матеріалами інтернет-видань 13.10.2023 610
У Вінниччині врожай помідорів потребує переробки

У Вінницькій області сезон збирання помідорів триває. За словами Олега Сідорова, директора департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА, цього року в області вже зібрали 75 тисяч тонн томатів. Але збирання ще не завершено. Тому врожай буде більший за торік.

"Площі під томатами по всіх категоріях господарств складають майже 3 тис. га, в тому числі в сільськогосподарських підприємствах лише 40 га. У Вінниччині в структурі овочів томати складають 12%. Найбільше має цибуля - 16 %, решта борщового набору коливається  від 9 до 12 %", - зауважив Олег Сідоров.

На його думку, висока врожайність на полях регіону потребує потужностей для переробки та заморозки овочів.
Так само вважає і місцевий фермер Віталій, який обробляє 1000 га землі. Цього року він висадив овочі на 75 га. Серед іншого вирощує томати різних гібридів на 14 га.

За словами Віталія, урожайність склала близько 50 тонн з гектара. У планах - розширення площ під помідорами до 20 – 25 га.

До того ж, фермер думає про відкриття міні-цеху з переробки овочів.

"Ми вже тепличний бізнес розпочали, то наступний етап – переробка. Сьогодні краще переробити томат на місці, чим везти його за 500 км в інші області. Краще везти вже готову продукцію, створити на місці додаткову вартість продукції. Це дасть і робочі місця і надходження до бюджету. Якщо буде працювати міні консервний завод, де будуть працювати 15-20 чоловік. Ми цьогоріч інвестували в тюкопрес і розглядаємо опалення наших теплиць на тюках соломи. Біомаса буде завжди. Тільки логістика цієї біомаси різна. Спочатку це буде котел, який буде працювати на тюках соломи, а потім цех, який запустимо на відходах соняшника", - полілився планами аграрій.

Департамент агропромислового розвитку Вінницької ОДА


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ