У вітчизняному агросекторі велика нестача робочих рук

За матеріалами інтернет-видань 10.08.2024 109

На 100 роботодавців лише 1 резюме - така ось зараз ситуація

Василь Розтрьопа

ОСНОВНІ ТЕЗИ

  • Український агросектор стикається з великою нестачею робочих рук, на 100 роботодавців припадає лише 1 резюме.
  • Нестача трактористів, агрономів та комбайнерів у сільському господарстві має катастрофічний характер.
  • Народний депутат Дмитро Соломчук підкреслює, що нестача працівників особливо відчутна в малих та середніх господарствах.
  • З появою одного резюме на сайті з пошуку роботи, на нього реагують до 100 роботодавців, що вказує на гостру нестачу кваліфікованих кадрів в агросфері.
  • Депутат наголошує, що без достатньої кількості працівників розвиток аграрного сектору, зокрема в органічному виробництві, стане неможливим.

Фермерам не вистачає працівників

В українській аграрній галузі розпочались великі проблеми з нестачею ключових працівників. Наразі гостро не вистачає трактористів, агрономів та комбайнерів.

Нестача робочих рук носить кататрофічний характер

Народний депутат, член Комітету Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук розповідає, що на одне резюме одразу може звернутися 100 роботодавців. З робочими руками в агросфері, за його словами, наразі повна катастрофа.

Соломчук зазначає, що особливо гостро нестача відчувається в малих, середніх господарствах, які не визначені критичними, в яких велика кількість працівників мобілізована: "сьогодні трактористів, операторів комбайнів катастрофічно просто не вистачає. Агрономів також".

Нардеп стверджує, що якщо на сайтах з пошуку роботи з'являється резюме людини, то до неї може за добу-дві звернутися 100 роботодавців і пропонувати робоче місце з усіма умовами проживання, тому що людей немає. Соломчук вказав, що нестача трудових ресурсів, зокрема, впливає на технології виробництва.

Якщо ми, як ЄС, хочемо рухатися більше в сторону органічних продуктів харчування – тому що є така європейська тенденція, світова тенденція, і на органічні продукти черга стоїть, європейці хочуть їх купляти – там без додаткових працівників не обійдеться, тому що по декілька разів механічно потрібно обробляти культури,
– говорить Дмитро Соломчук.

Депутат додав, що українські аграрії не зможуть розвиватися в цьому напрямку без достатньої кількості людей, тому що це технічно буде неможливо.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ