У Запоріжжі діє карантин через виявлення Tuta absoluta

За матеріалами інтернет-видань 14.08.2023 7258
У Запоріжжі діє карантин через виявлення Tuta absoluta

Як повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області,  на території землекористування Олександрівського району м. Запоріжжя запроваджено карантинний режим у зв’язку з виявленням регульованого шкідливого організму – південно-американської томатної молі (Tuta absoluta Meyr).

Зазначається, що в Україні мінуюча міль Tuta absoluta вперше з'явилася у 2010 році. Шкідник потрапив із партією турецьких та сирійських томатів.

Ця міль знищує картоплю, баклажани, солодкий перець, тютюн і такі рослини, як дурман звичайний (Datura stramonium), дереза Китайська (Lycium chilense) та паслін чорний (Solanum nigrum). Гусениця молі живе усередині листя рослин.

Характерною ознакою пошкоджень даним фітофагом є утворення мін неправильної форми всередині листових пластинок внаслідок живлення гусениць. Рослини можуть бути пошкоджені томатною міллю практично в будь-якій фазі росту, починаючи від розсади до кінця вегетації. Для комахи головне – наявність зеленої листової маси. Притому величина врожаю та його якість можуть бути знижені не тільки внаслідок прямого пошкодження листя та плодів, але й за рахунок створення сприятливих умов для ураження рослин різними збудниками хвороб (сірої гнилі, альтернаріозу та інших).

Наразі на означених територіях Запоріжжя діють  фітосанітарні заходи з локалізації та ліквідації регульованого шкідливого організму.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ