УЧНІ ПІДЗЕМЕЛЛЯ АБО... «ПІДЗЕМНІ ШКОЛИ»

Микола Ясень 17.05.2024 501

У Кривому Розі поглиблюють створення безпекових умови для навчання школярів, що можна лише вітати

Підземні школи: у Кривому Розі створюють безпекові умови для навчання

Те, що фашистська росія не збирається найближим часом припиняти війну з Україною, ні для кого не секрет. І про це повідомляють уже не тільки зарубіжні ЗМІ та аналітики, спостерігачі і державні мужі, але й  вітчизняні також. Але схоже на те, що і на місцях в Україні не сумніваються чи передбачають три вале ще продовження воєнних дій. З чого це видно? Та з того, що готуємося явно ми до гіршого. Навіть, якщо хочете знати, до ядерної війни.

Зокрема у Кривому Розі на Дніпропетровщині. Там продовжують створювати якомога нідійніші безпекові умови для навчання дітей і початкових, і середніх та старших класів і розпочали зводити (чи закладати?) так звані "Підземні школи". Про це щойно, посилаючись на повідомлення управління преси та внутрішньої політики Криворізької міської ради, розповіла журналістка Першого кривозізького телеканалу Єлизавета Ребрій..

Читаємо наразі виклад телепередачі: "У криворізьких закладах середньої освіти вже створено 211 укриттів, які отримали дозвіл від ДСНС України. Також коштом міського бюджету розпочинається реалізація трьох складних проєктів з будівництва «Підземних шкіл».

Втілення першого уже почалося.  На території однієї тут з гімназій,  під її футбольним полем збудують окремо розташовану будівлю — протирадіаційне укриття, розраховане на 300 чоловік. Укриття буде облаштоване:

  • місцями-класами для занять учнів;
  • аварійними виходами та приміщеннями;
  • санвузлами;
  • медпунктом;
  • буфетом;
  • іншими допоміжними й технологічними вузлами.

Отже, старт народженню підземних в укриттях навчальних закладів на Криворіжжі дано. А планують, уточнює Перший криворізький,  здійснити будівництво подібних шкіл і в інших районах міста. Аби забезпечити, стверджують, усім тамтешнім дітям рівний доступ до якісної та безпечної освіти.

До речі, "протирадіаційне укриття (підземна школа) спроєктоване відповідно до всіх державних будівельних норм, які застосовуються під час війни". Робочим проєктом передбачено зведення ще одного аналогічного укриття також на території іншої гімназії, яка знаходиться в Довгинцівському районі.

До речі, начальник управління капітального будівництва Криворізької міськради Валерій Катькін знайшов за потрібне доповнити-уточнити, що "загальні розміри будівлі укриття у плані 900  квадратних метрів". Більше того, "проєкт передбачає доступність для маломобільних дітей з особливими, як говорять, потребами". Будуть заведені, ясна річ, всі внутрішні комунікації та шляхи пересування учнів"  Облаштують зони безпеки та  санвузли. Нарешті й таке: інформаційне та інженерне обладнання проєктом будівлі передбачає вхід та вихід з однокамерними тамбур-шлюзами, котрі будуть обладнані підйомними платформами Forstor. 

Що ж, якщо загроза атомної війни уже реально існує, то зведення подібних "Підземних шкіл" для нашої дітвори не виглядить зайвим. Краще загодя як слід підготуватися, ніж потім втрачати ціле покоління українських нащадків. 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ