Україна іде в НАТО. А влада? - Тарас Чорновіл

За матеріалами інтернет-видань 22.04.2023 447
На зображенні може бути: 11 людей
 
     Висловлю пару думок про вчорашній візит Генерального Секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Оперативно віреагувати вчора не встиг, але ж нічого не змінилося, а коментарі провладних ЗМІ свідчать, що вони й далі сидять у теплій ванні.
1. Візит неанонсований, в умовах війни це звично й нормально. Але й не плановий, з ознаками термінової потреби, а це в міжнародних відносинах завжди насторожує.
2. Візит потрібний і корисний, хоча зовсім не такий компліментарний, як у нас публікують. Короткий виклад позитивних заяв Генсека, які, щоправда, лише декларативні, чули всі, але Столтенберг приїхав із запитаннями, на які, як видається, адекватної відповіді не отримав.
3. Чому лише зараз? А його раніше запрошували й чекaли? Навпаки - суцільне обливання брудом та пів року жорстка й брутальна антинатівська риторика влади й усіх, хто звик їй вторити. Що, забули виходки Зеленського, Кулеби, урядовців та пропагандистів на купу із слугами, коли вони розказували, як НАТО нам нічим не допомагає, яка це безсила й нікчемна організація, як нам потрібні безпекові гарантії поза НАТО? Саме за ними до "партньоров" з рф їздили Арахамія з Подоляком, Резніковим та іншими зрадниками. А указ Зеленського № 211/2022 про уповноваження їх на переговори з рф задля отримання таких гарантій від агресора досі не скасований. Тож, НАТО й Генсек Альянсу досі не особливо бажані гості на Банковій. Столтенберг таки приїхав, попри всі образи й провокації, бо наближається Вільнюський саміт НАТО, де буде обговорюватися (але не вирішуватися!) питання членства України в Альянсі.
4. У чому ж проблема, якщо Зеленський і вся його рать говорять, як Україна хоче в НАТО, а сама організація не має жодних підстав та моральних прав нам відмовити? Зеленський: "Немає об’єктивних бар’єрів для політичного рішення про запрошення України в НАТО". У тому, що вони не договорюють. Як і завжди. Бо Зеленський і його оточення в НАТО не хочуть, адже туди з єрмаками, татаровими, корупцією, судовим свавіллям, узурпацією не можна! Все це треба залишити перед входом. Тому Зеленський так провокативно "проситься" в НАТО, щоб гарантовано отримувати відмову й потім виправдовувтися: "Ми ж хотіли, але ці егоїсти нас кинули й зрадили".
   Він уже й раніше цим займався - згадайте хамовите: "Байден! Чому ми не в НАТО?" Для США було принципово не відмовити Україні публічно, але хамство й жорстка відмова виконувати вимоги, адаптацію, реформи, розбудовувати антикорупцію, плекати демократію тощо змусили Байдена чітко сказати: "Ні!" І в Берліні так ультимативно поставив це питання, що йому (не Україні!) публічно відмовили всі кандидати в канцлери, навіть Зелені й Аналена Бербок, які раніше були за.
   У вересні торік зразу після серії антинатівських заяв Зеленський із Шмигалем і Стефанчуком підписали нікчемну заявку на вступ. Бо в НАТО не просяться, туди запрошують, а такі заявки подають на отримання ПДЧ. Але й тоді й зараз Зеленський і вся його команда від ПДЧ навідріз відмовилися й заявки не подали. Апелювали до досвіду Фінляндії й Швеції, що тупо й цинічно - цим двом країнам нічого більше виконувати - вони за всіма вимогами навіть обганяють інших членів НАТО. А в Україні при Зеленському суцільний регрес. Тому вже зараз двоє наших союзників США й Німеччина відповіли відмовою. Чомусь в ОП люблять згадувати тільки про третього відмовника - Угорщину.
⬇️⬇️⬇️⬆️⬆️⬆️
5. Столтенберг наш союзник і хоче, щоб Україна стала членом НАТО. Але голосуватиме не він, а всі 31, а з часом і 32 країни-члени. Столтенберг знає, що вступ без ПДЧ точно підтримають лише пару країн та ще з кількома можна вести розмову. А там має бути консенсус. І питання повноцінного членства під час війни навіть розглядати не стануть. Зате завдяки героїзму ЗСУ та вправності наших командувачів Україні не хочуть відмовити. На Вільнюському саміті можна було б отримати ПДЧ. І далі рухатися до виконання стандартів і набуття членства. Але ж Зеленський і компанія цього не хочуть!!!
     От Столтенберг і приїхав, щоб зрозуміти - чого хоче влада України, яка крутить долею своєї країни, як фірман батогом? І, напевно, спробував його переконати подати заявку на ПДЧ й запит на особисту участь для Зеленського. Той проігнорував усі саміти НАТО від осені 2019-го й зараз сказав, що буде брати участь онлайн. Думаю, що Столтенберг нічого зрозумілого не добився й навіть не втямив, чого хочуть Єрмак - Зеленський.
6. А що, нам дійсно необхідне ПДЧ? Невже героїзм ЗСУ не зняли цю проблему? Зняли, тільки військову складову. Наша армія де-факто перейшла на натівські озброєння, стандарти, системи управління й логістики - війна прискорила. Але НАТО військово-ПОЛІТИЧНИЙ союз. Країни об'єдналися заради безпекового інтересу. Але це спілка прогнозованих демократичних країн з відповідними цінностями й правилами. З обранням Зеленського в нас 4 роки не прогрес, а зсування в авторитарно-корупційну клоаку білоруського зразка. В НАТО вже Угорщиною та Туреччиною по горло ситі. Закінчиться війна й нам про це вже не остерігатимуться публічно говорити.
7. І ще трошки про тих, які зараз раптом дуже захотіли в НАТО та ще й без ПДЧ. Про Зеленського та його ОП вже згадував. Резніков своїми діями (яйця по 17, яблука по 51, виправдовування корупції...) дуже вправно відагітував за Україну. Кулеба, як флюгер - куди Єрмак подме, туди й повернеться. Зараз він сповістив, що узгодив рішення йти в НАТО без ПДЧ з Верховною Радою. Щоправда, виявилося, що тільки зі Стефанчуком. А чому не з Бойком чи медведчуком - ефект був би той самий, бо це вирішує не наша Рада, а парламенти країн НАТО! А наш парлямент мав лише за підтримку ПДЧ проголосувати.
   І верх цинізму - патетична заява посла України в Британії Пристайка. Він заявив, що це НАТО має нас впрошувати приєднатися до Альянсу, бо ми єдина боєздатна армія й кращого захисту для них не існує. І, звісно ж, ніякого ПДЧ. Вам сподобалася заява? Мені теж, хоча це голий популізм. Бо завдання Альянсу не відбивати агресію, а га-ран-ту-ва-ти, що нападу не відбудеться взагалі! Й тут ядерна парасолька та потенціал США грають на випередження.
   А цинізм у тому, що це той самий Пристайко, який півтора роки тому зробив антиконституційну заяву, вимагаючи, щоб Україна відмовилася від планів вступу в НАТО й проголосила себе нейтральною державою. Наполягав, що так ми маємо задобрити й не провокувати рф і зробити приємне путіну, тоді й війни не буде. У той час патріотичні сили вимагали його негайного звільнення. А зараз він аж на 180 градусів розвернувся...
    Коли ж вони кажуть правду? А бідака Столтенберг прагне таки допомогти Україні й переконати її керівництво не шкодити самим собі.
   Тарас Чорновіл, політолог-міжнародник, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ