«Зелені» пнуться скасувати екологічні обмеження на рубки лісів!

За матеріалами інтернет-видань 22.04.2023 407

Українська природоохоронна група

   Місяць тому Держлісагентство опублікувало проект нової постанови Кабміну “Деякі питання здійснення рубок в лісах України”. Усередині – нічого хорошого для лісів.

Лісівники пропонують майже повністю скасувати екологічні обмеження на санітарні рубки. Наприклад:

  • Дозволити проводити суцільні санітарні рубки у зонах рекреації Нацпарків.
  • Дозволити суцільні санітарні рубки в лісах Карпат, де раніше вони були заборонені.
  • Дозволити вирубувати дерева, важливі для біорізноманіття.
  • Скасувати обмеження на загальний обсяг санітарних рубок.

   Лісівники вже намагалися проштовхнути схожі зміни в 2022 році. Тоді громадськість активно протидіяла – Міндовкілля отримало кількасот звернень від громадян і нічого не змінило. Але санітарні рубки – це можливість рубати без жодних обмежень, тому бачимо повторну спробу.

   Частина постанови – це проєкт документу під назвою “Правила рубок в лісах України”. Зараз рубки регулюються різними документами, лісівники планують об’єднати їх в один. За новими правилами:

  • Лісівники, якщо захочуть, можуть зрубати будь-який не заповідний ліс суцільною рубкою. Бо в документі купа різноманітних видів рубок, вимоги до проведення яких абстрактні. І лісівники захочуть, не сумнівайтеся!
  • Передбачається збільшення обсягів рубок головного користування.
  • Розширюються можливості для проведення суцільних рубок. Саме так, керівництво лісової галузі постійно заявляє про відмову від суцільних рубок, особливо в Карпатах. Але по факту все навпаки.

   Може, нові правила рубок передбачають якісь нові природоохоронні штуки? Ні. Документ – це “зелене світло” для збільшення обсягів рубок в Україні. Про це вже не раз говорили як голова Держлісагентства Юрій Болоховець (що очікувано), так і Міністр захисту довкілля Руслан Стрілець (що сумно). Ніякої охорони лісів, тільки кубометри та “прибуток”...

   Ба більше, вони скасовують майже всі екологічні обмеження на рубки, які були запроваджені в грудні 2020 року Кабінетом Міністром України, і на яких піарились ті ж Міндовкілля та Держлісагентство!

   Що з цим робити? Все просто: вилучити з постанови усе, що призведе до збільшення обсягів рубок. І додати те, що дозволить захистити найцінніші ліси. Наприклад, обмежити рубки в старовікових лісах природного походження.

   Ми вже надали Держлісагентству та Міндовкілля свої зауваження та пропозиції. Сподіваємося, що хоча б для Міндовкілля біорізноманіття – не пустий звук. Будемо тримати у курсі справ.

   Олексій Василюк, голова, Українська природоохоронна група.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ