Україна підписала безпекові угоди з ЄС, Естонією та Литвою

За матеріалами інтернет-видань 27.06.2024 246

    Угоди підписав президент Володимир Зеленський, який відвідує Брюссель, де наразі відбувається саміт ЄС.

  Джерело: "ВОЛ".

   "Ці зобов’язання допоможуть Україні захистити себе, протистояти дестабілізації та стримувати майбутні акти агресії. Більше конкретних доказів непохитної рішучості ЄС підтримувати Україну в довгостроковій перспективі" – зазначив у дописі в мережі Х Шарль Мішель, президент Європейської ради.

   Президент Європейської ради Шарль Мішель, президент України Володимир Зеленський та президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн беруть участь у церемонії підписання угоди між Україною та ЄС про безпеку в Брюсселі, 27 червня 2024 року. OLIVIER HOSLET/REUTERS

   Як повідомляє агентство Reuters, безпекова угода передбачає зобов’язання з боку ЄС допомагати Україні у дев’яти сферах політики безпеки та оборони, включно з постачанням зброї, військовим вишколом, співпрацею в оборонній промисловості та розмінуванні.

    Угоди, підписані з Литвою та Естонією, доповнять понад 15 безпекових угод, підписаних Україною з її союзниками, включно з такими країнами як Сполучені Штати, Велика Британія, Франція та Німеччина.

   Посадовці та експерти визнають, що безпекові угоди, підписані Україною, не мають рівня зобов’язань, подібного договору про взаємну оборону між країнами НАТО, проте заохочують союзників України надавати їй усіляку зброю та іншу допомогу для зміцнення безпеки та стримування будь-якого майбутнього вторгнення.

   Тим часом президент Зеленський заявив європейським лідерам під час саміту в Брюсселі, що наступ росії на Харківщину цієї весни показав, що наявний рівень міжнародного тиску на москву досі є недостатнім.

За його словами, цей наступ "доводить, що наявного тиску на росію через війну недостатньо".

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ