Українська агропродукція на європейському ринку станом на 22 грудня 2023 року

За матеріалами інтернет-видань 23.12.2023 254
Українська агропродукція на європейському ринку станом на 22 грудня 2023 року

Ліквідність кукурудзи зі сторони європейських покупців знижується з наближченням свят, водночас активність торгів в напрямку українських глибоководних портів досить значна. Покупці на західному кордоні України готові роглядати пропозиції на рівні 127-130€ DAP / 145-150€ FCA в залежності від періоду поставки.
Попит на пшеницю в українських портах активний. Фуражна пшениця зрівнялась в ціні з кукуродзою та навіть торгується на декілька доларів вище. Відновлюється попит на продовольчу пшеницю, премія на яку становить до 20$ відносно фуражу. На західному кордоні України попит на пшеницю з білком 10.5% на рівні 144-146€ завантажено в європотяг.
Соняшник на внутрішньому ринку торгується в діапазоні 320-340$ (еквівалент без ПДВ). В той же час, ринок Богларії купував соняшник на рівні 410-425$ DAP з доставкою в січні. Основним стримуючим фактором експорту залишається отримання ліцензії для поставки в Румунію та Болгарію, отримання яких займає тривалий час. За грудень Україна експортувала 34 тис. тонн і основними країнами призначення стали Іспанія та Греція.
Ринок Європи насичений соєю з США та Бразилії, що в сумі складає 82% (4.2 млн. мт) імпорту в поточному маркетинговому сезоні. Водночас, частка імпорту української сої складає 7.6% (393 тис. мт) в загальній структурі, що на 2.4% менше у порівнянні з минулим сезоном за аналогічний період.
В грудні основними ринками збуту сої з України стали Єгипет та Туреччина, куди було експортовано 146 тис. та 82 тис. тонн, відповідно. Цінові рівні не зазнали значних змін відносно попереднього тижня.

SPIKE BROKERS

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ