Українські біологи зазнімкували, як квітне сніг

За матеріалами інтернет-видань 22.02.2023 255
Українські біологи зазнімкували, як квітне сніг

Наприкінці антарктичного літа в районі української  станції «Академік Вернадський» квітне сніг. Кольори Антарктиди зазнімкували Сергій Глотов та Марта Дзиндра. Повідомив Національний антарктичний науковий центр.
Зазначається, що забарвлення снігу від світло  - рожевого до яскравого з'являється внаслідок розвитку в снігу мікроскопічних зелених одноклітинних водоростей. Вони мають три кольорові стадії: зелену, помаранчеву і пурпурову, малинову. Неймовірний факт, що водорості зимують під снігом у «зеленому» варіанті, де переважає хлорофіл, а коли стає тепліше, то просувається ближче до поверхні і червоніє, адже в ній утворюються каротиноїди (ті самі, що й у моркві). Каротиноїди захищають водорість від ультрафіолетового випромінювання.


Наразі вчені станції відбирають і фіксують проби кольорового снігу, щоб вже на «великій землі» їх проаналізувати і  зрозуміти хімічні основи трансформації цієї водорості.
Експерти твердять, що через забарвлення сніг менше відбиває сонячного світла та швидше тане. Тому важливо щороку фіксувати площу «квітучого снігу» на дослідних поверхнях, щоб побачити загальні тенденції впливу зміни клімату. Нині цю роботу біологи і біологині на станції здійснюють за допомогою дрону.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ