Українські науковці пропонують відновлювати ґрунти через очищення ставків

За матеріалами інтернет-видань 10.05.2024 442
Українські науковці пропонують відновлювати ґрунти через очищення ставків

В Україні близько 20 млн га земель потребують рекультивації або відновлення.  Водночас понад 40 тис. ставків очікують очищення для розвитку аквакультури та покращення довкілля. Щороку можна видаляти 30–35 млн т мулу, що стане матеріалом для відновлення близько 200 тис. га земель. Про це йдеться у проєкті, розробленому  ГО  «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків» за підтримки Програми USAID АГРО.
Зазначається, що саме це сучасне рішення здатне допомогти світу протистояти глобальним світовим викликам у відновленні грунтів.
У ході міжнародного конкурсу інновацій SID-US 2024 у Вашингтоні проєкт українських науковців ввійшов до четвірки фіналістів.
Науковці провели лабораторні дослідження та розробили рекомендації щодо видалення мулу зі ставків і їх ефективного застосування для покращення стану ґрунтів. Крім того, до Міністерства аграрної політики та продовольства України внесли пропозиції щодо законодавчого регулювання процесів видалення донних відкладень. Їх прийняття не лише допоможе вирішити проблему очищення 40 000 ставків, але й покращить умови для ведення бізнесу у сфері аквакультури та допоможе аграріям знайти альтернативу мінеральним добривам.

Рекомендації з використання донних відкладень із рибогосподарських водойм для поліпшення стану сільськогосподарських угідь та відновлення пошкоджених земель доступні за посиланням: https://bit.ly/3wQ4x15

 

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ