Агроекспорт України на світовому ринку

За матеріалами інтернет-видань 10.05.2024 368
Агроекспорт України на світовому ринку

Як пише SPIKE BROKERS, покупці опинилися в полоні обмеженої пропозиції кукурудзи на фоні зростання цін та зайнятості фермерів посівною кампанією врожаю 2024 року. Ціни в морських портах досягли нової висоти - 175$. Через недобір кукурудзи Європою покупці змушені платити 165€ за кукурудзу, завантажену в європотяг, на західному кордоні України. Новий врожай активніше торгується в напрямку Європи через західний кордон, цей напрямок забезпечує продавцям більшу впевненість у фіксації цін та логістиці, ніж портовий напрямок на період з жовтня по лютий 2025 року.

Ціни на пшеницю продовжують зростати по всіх напрямках. Різниця між продовольчою пшеницею та фуражем нормалізується і звужується до справедливого рівня 5-10$. Виробники, які продали пшеницю за базисом до MATIF у напрямку Європи ще у березні, фіксували фінальну ціну останніми днями на рівні 235-245€ з доставкою до північної Італії на період серпень-грудень. Новий врожай пшениці з білком 11% торгується в напрямку Європи за ціною 185-195€ FCA Чоп, завантажений у європотяг на період серпень-жовтень.

Ринок соняшнику входить у дефіцитний період пропозиції. Ціни на соняшник зросли на 30-40$ за тонну без ПДВ, доставлено до заводів переробки.

Передврожайний ріст цін на ріпак стимулює європейських виробників до продажу продукції заводам та активного резервування логістики для європейського врожаю.

Ціни на сою сезонно відчувають тиск через пропозиції з Південної Америки і залишаються стриманими в коливаннях. Новий врожай НЕ-ГМО сої з України проторгувався на рівні 455-460€, доставлено до північної Італії. На ринку сої в Європі існує невизначеність серед покупців, пов'язана з новим європейським регулюванням виробництва сої, яке почне діяти з січня 2025 року.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ