Український ринок конопель має значний потенціал

За матеріалами інтернет-видань 23.02.2023 287
Український ринок конопель має значний потенціал

В Україні станом на період 2022 – 2023 років існує 7 заводів з первинної переробки трести (стебел) промислових конопель. Повідомив Інститут луб’яних культур НААН.
Як зазначається, порівнюючи з  радянським часом, кількість заводів первинної переробки була 36 підприємств при посівних площах від 30 до 95 тис. га в різні періоди. Якщо раніше заводи з первинної переробки знаходились від Львівської, Житомирської до Сумської, Харківської, Дніпропетровської областей, то сьогодні це стаціонарні заводи в Сумській, Полтавській та Житомирській областях і дві мобільні лінії з переробки луб’яних культур, які є аналогами ліній декортекації волокна.
Слід зауважити, що ті об’єми посіву промислових конопель, які останні роки практикуються в Україні, не завантажують сировиною всі наявні лінії первинної переробки. Тому  стрімкого розвитку переробної галузі  не спостерігається.
І це відбувається  через те, що культура конопель вимагає комплексного підходу до процесів вирощування, збирання, переробки та споживання, оскільки всі ці процеси пов’язані між собою. Коли промислове коноплярство знаходиться на рівні площ посіву кількох тисяч га, то і повноцінно розраховувати на стрімкий розвиток суміжних галузей, на жаль, не доводиться.
Однак, останнім часом в Україні  чітко прослідковується «кластерний рух» в коноплярстві,  з’являються обласні програми підтримки галузі, формуються галузеві об’єднання та союзи. Виробнича активність спостерігається у Київській, Житомирській, Сумській, Рівненській областях.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ