Українці побачать меч Петра Сагайдачного

За матеріалами інтернет-видань 07.02.2022 433

20 квітня цього року виповниться 400 років з дня смерті легендарного українського гетьмана Петра Сагайдачного. Він помер 1622 року у віці 46 років від поранення отруєною татарами стрілою.

З нагоди вшанування 400-річчя смерті Петра Сагайдачного до України привезуть його меч із Польщі. Про це повідомив Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. За його словами, рішення про привезення меча Петра Сагайдачного в Україну вже усно погодив Міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Глінський. Попереду організація цього процесу.

Додамо, що меч Петра Сагайдачного знаходиться у зброярні Вавельського королівського замку в Кракові. Його в 1621 році майбутній король Речі Посполитої королевич Владислав IV Ваза вручив Сагайдачному за перемогу з турками під Хотином.

Згідно з історичними даними,  саме Петро Конашевич-Сагайдачний зміцнив козацьке військо і навів у ньому лад. Він поділив козаків та сотні та полки, ввів сувору дисципліну. Так, у часі походів запорожцям строго заборонялось вживати оковиту. Якщо гетьман довідувався про те, що хтось хильнув горілки, страчував на місці, а під час морських походів – викидав у море.

У 1618 році гетьман Сагайдачний разом із поляками вступає у війну з Московією. Із 20 - тисячним військом захоплює Путивль, Рильськ, Курськ, Єлець, Лебедин, Скопин, Ряжськ. Наприккінці вересня козаки стоять під Арбатськими воротами Москви. На той час вже було дуже холодно, та й поляки не хотіли втрат, тож Сагайдачний бере відкупні та відходить.

Час гетьманства Сагайдачного – доба морських походів. Він регулярно проводив набіги на турецькі міста та фортеці. Гетьман взяв Трапезунд, Синоп, Очаків, пішов на столицю – Царгород. Він потопив флот султана, дочекавшись ночі, визволив тисячі бранців, і все навколо спалив.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ