«Украв, заплатив, цуп далі», - ноу-хау уряду Шмигаля

За матеріалами інтернет-видань 15.06.2024 397
«Украв, заплатив, цуп далі», - ноу-хау уряду Шмигаля
  Центр Протидії Корунції, офіційна сторінка ФБ.
    Виловили чергову сумнівну ініціативу, яку доводиться відбивати.
   Уряд викотив законопроєкт, який дозволяє призначати обвинуваченим у корупції менш суворе покарання, якщо вони укладуть угоду про визнання вини і повністю або частково відшкодують збитки за свої дії.
Найцікавіше, що обвинуваченим у корупції необовʼязково викрити співучасників та інші відомі їм злочини для зменшення покарання.
   Хто може скористатись цим механізмом, якщо його ухвалять? Наприклад, олігархи Коломойський чи Бахматюк, які на фото.
ЦПК закликає доопрацювати законопроєкт, прибравши частину, яка дозволить топкорупціонерам відкупитися від відповідальності без обов’язкового викриття поплічників та організаторів та інших схем.
   Позавчора, 13 червня, Кабінет Міністрів України погодив проєкт закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо підвищення ефективності укладення угод про визнання винуватості». Він дозволяє призначати обвинуваченим у корупції менш суворе покарання, якщо вони укладуть угоду про визнання вини і повністю або частково відшкодують  збитки за свої дії. При цьому обвинуваченим у корупції необовʼязково викрити співучасників та інші відомі їм злочини для  зменшення покарання.

Такі шкідливі положення законопроєкту виявив Центр протидії корупції (ЦПК).

«Спрощення угод для викриття корупційних злочинів – давно необхідний інструмент. Коли фігурант визнає вину і йде на угоду та відшкодовує збитки в обмін на менш суворе покарання – це, звісно, добре. Але формули «вкрав, визнав, відкупився» – явно недостатньо для встановлення справедливості. Це буде породжувати відчуття безкарності і бажання продовжувати злочинну діяльність. Якщо вже і зменшувати покарання корупціонерам, то вони обов’язково мають викривати співучасників та інші злочини, схеми про які їм відомо і людей, які в них залучені», – каже заступниця виконавчого директора ЦПК Олена Щербан.

   Нові правила дозволять укладати угоди навіть з організаторами корупційних схем в обмін на відшкодування ними збитків. Наприклад, з олігархами Коломойським чи Бахматюком. Таким чином, поточна редакція законопроєкту створює лазівку для організаторів схем, щоб ті могли відкупитися від відповідальності. Тоді як справжня мета укладання таких угод має бути – посприяти викриттю таких організаторів через співпрацю з іншими співучасниками. 

   Нагадаємо, що наразі фігуранти кримінальних корупційних проваджень також можуть укладати угоди зі слідством. Проте цей механізм не завжди спрацьовує. Усе через те, що в законі відсутня можливість зменшити покарання або замінити його на випробувальний термін. Тобто у фігурантів часто просто немає мотивації співпрацювати зі слідством. 

   Водночас за чинними вимогами, якщо йдеться про угоду за особливо тяжкий злочин, то фігурант має обов’язково викрити співучасників. Проте у погодженому урядом законопроєкті ця умова відсутня як обов’язкова. За положеннями проєкту нові правила дають можливість укладати угоди про визнання винуватості та зменшувати покарання в разі вчинення корупційного злочину, в тому числі особливо тяжкого підслідного НАБУ окремо у двох випадках: 

1) у разі викриття співучасників;

2) в разі відшкодування шкоди/збитку у справі. 

   В обмін на це законопроєкт дозволяє узгодити для фігуранта менш суворе покарання або замінити його покарання випробувальним терміном. Проєкт також передбачає можливість призначити фігуранту додатково штраф, розмір якого може сягати до 200 мільйонів гривень (за особливо тяжкий злочин) та конфіскувати майно.

    ЦПК закликає доопрацювати законопроєкт, прибравши частину, яка дозволить топкорупціонерам відкупитися від відповідальності без обов’язкового викриття поплічників та організаторів та інших схем.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ