Унікальна операція: людей рятує... померлий донор

За матеріалами інтернет-видань 10.07.2024 218
 

Ганна Кліковка Запорізька область.

Хірурги-трансплантологи Запорізької обласної клінічної лікарні здійснили унікальну надскладну операцію з трансплантації від посмертного донора. У пацієнтки медзакладу констатували смерть мозку, і її родичі дали згоду на посмертну трансплантацію органів — серця та нирок. Це той випадок, коли смерть подарувала життя кільком людям. Медики і пацієнти, яким пересадили органи, подякували рідним небіжчиці за шляхетний учинок, коли особливо відчувається сила людського духу.

ОПЕРАЦІЮ з трансплантації серця виконав відомий вітчизняний кардіохірург директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров. «Запоріжжя історично вже багато років є центром трансплантології. Саме тут уперше в Україні провели трансплантацію печінки», — наголосив він. За словами Тодурова, «новий мотор» отримав чоловік, який страждав від невиліковної вади серця. В лікарні заплановано ще дві операції з трансплантації нирок.

— Прикметно, що загалом із 1992 року в обласній лікарні виконано понад 600 пересадок нирок, вже чотири трансплантації серця, 18 трансплантацій печінки, — поділився директор Запорізької обласної клінічної лікарні Ігор Шишка, зазначивши, що головний медичний заклад регіону активно розвиватиме трансплантологію й надалі.

Лікарям-практикам неабияк допомагають науковці місцевого державного медико-фармацевтичного університету. Нещодавно тут завершилась підготовка курсантів, які впродовж трьох місяців опановували спеціалізацію з трансплантології. Організацією курсу спеціалізації займається кафедра факультетської хірургії під керівництвом завідувача доктора медичних наук, професора Андрія Клименка. Директор навчально-наукового інституту післядипломної освіти доктор медичних наук, професор Юрій Рябоконь розповів, що спеціалізація трансплантологія стрімко розвивається в Україні, тому викликає інтерес як у поважних практикуючих хірургів, так і в молодих лікарів. Такий курс запровадили торік, і з’ясувалося, що він дуже популярний серед лікарів: бажання навчатися виявляють хірурги загального профілю, а також судинні та ендокринні, урологи, онкологи. Цього навчального року відбувся вже другий випуск. У навчальному процесі беруть участь викладачі понад десяти кафедр університету різного спрямування. Слухачі мають змогу діставати знання з перших рук, слухати лекції відомих професіоналів, котрі стояли біля витоків цього напряму в Запоріжжі, зокрема професора Олександра Никоненка, за участі якого були здійснені перші в Україні пересадки органів.

                                                      Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ