Тон задає фермерська «Віталія»

За матеріалами інтернет-видань 10.07.2024 307
  • Агроперспектива

Олександр ВЕРТІЛЬ.

ЯКЩО із Сум їхати до Конотопа автотрасою, то після селища Терни через якихось два десятки кілометрів доводиться минати село Чернеча Слобода Дубов’язівської територіальної громади колишнього Буринського, а нині Конотопського району. Відразу ж після в’їзду на територію населеного пункту обабіч асфальтівки привертають увагу чепурні доглянуті будинки та обійстя, добротні вигони-випаси з водоймами, де від весни до осені «господарюють» гуси, качки, індики, вівці, кози… Адже такого привілля для худоби і птиці ще пошукати.

З пів століття тому і ще давніше населений пункт славився потужними базарами, на яких торгували насамперед поросятами: ними було багате чи не кожне господарство як у Чернечій Слободі, так і в навколишніх селах. На жаль, ті славетні базарні часи в минулому, однак їхнє відлуння зберігається й сьогодні — насамперед завдяки економічно міцному селянському (фермерському) господарству «Віталія», яке 1997 року заснував місцевий житель Володимир Петрович Думенко. Тепер разом із батьком сільськогосподарську справу продовжують син Богдан, який «веде» тваринництво, і дочка Віта, на честь якої названо СФГ.

Загалом у господарстві трудяться 126 селян. «Віталія» є одним із найбільших у районі платників податків, відрахувань до Пенсійного фонду, виділяє великі кошти на утримання місцевої соціальної сфери, а також на допомогу ЗСУ, внутрішнім переселенцям тощо.

Зараз тут утримують 3 тисячі голів великої рогатої худоби, зокрема 1200 корів швіцької породи, з яких 925 — дійні. Як розповідає Богдан Думенко, щороку «Віталія» нарощує поголів’я. Річний надій на дійну корову перевищує 12 тисяч кілограмів молока, щоденне валове виробництво — 32 тонни. Продукцію відправляють на молокопереробні підприємства Бурині, Шостки, Київщини, завдяки чому мають економічну вигоду. Загалом упродовж 2022-2024 років «Віталія» інвестувала у виробництво 40 мільйонів гривень власних коштів.

Справжня виробнича гордість «Віталії» — потужний молочнотоварний комплекс, облаштований за останнім словом світових сільськогосподарських технологій. Для цього Богдан Думенко об’їздив уздовж і впоперек усю Європу, побував у Канаді, де вивчав утримання корів і загалом худоби. Досвід привіз неоціненний, тож чернечослобідський комплекс вважається чи не найбільш зразковим не тільки на Сумщині, а й в усій Україні. Як розповідає головний технолог господарства Олександр Тимченко, доїльний зал повністю автоматизований, одночасно можна доїти 48 корів. Завдяки сучасній кормозбиральній техніці господарство цілорічно має високоякісне духмяне сіно в рулонах, сінаж, силос тощо. До того ж тут вирощують зернові, баштанні, овочеві культури, адже загалом мають у розпорядженні 4 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь.

За словами ректора Сумського національного аграрного університету Володимира Ладики, який очолює Раду Асоціації селекціонерів бурої худоби України, досвід «Віталії» неоціненний з різних точок зору, в тому числі виробництва антиалергенного молока типу А-2. Адже тут утримують корів, які забезпечують саме таку продукцію і які перспективні технологічно та економічно. До того ж на Сумщині нарощують поголів’я унікальних лебединської та української бурої молочних порід, завдяки чому стають реальними перспективи збільшення виробництва поживного молока, корисного до споживання як дітям, так і дорослому населенню без жодних винятків.

Як наголошує директор Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак, зараз буру худобу, як і в цілому велику рогату, утримують у 83 господарствах усіх форм власності, й за кількістю поголів’я Сумщина займає сьоме місце в Україні. На жаль, через воєнні дії призупинили господарську діяльність сім сільгосппідприємств. Однак регіон сповна забезпечений не лише молоком, а й різноманітними виробами з нього — маслом, сиром, сметаною, йогуртом, кефіром, ряжанкою тощо.

Тваринництво одержує фінансову допомогу з обласного бюджету. Наприклад, торік її надано суб’єктам господарювання та 378 фізичним особам майже на 14 мільйонів гривень, нинішнього року обсяг такої грошової підтримки становить 6 мільйонів.

Сумщина планує і надалі активно розвивати тваринницьку галузь, зробивши практичний акцент на молочному скотарстві, яке безсумнівно є перспективним, вигідним і потрібним.

                            (Всеукраїнська газета інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ