Унікальна ситуація: ціни на ріпак та пшеницю ростуть і уже майже перевищують світові

За матеріалами інтернет-видань 22.07.2024 92

 

images (3)

На зерновому ринку склалась унікальна ситуація. З боку трейдерів зростає попит на ріпак та пшеницю, передусім продовольчу. При цьому внутрішні ціни на ці культури не просто наближені до ринкових, але і майже перевищують. Про це в коментарі Latifundist.com розповів засновник компанії DMV Group Іван Дімов.

Серед причин росту цін — необхідність закриття трейдерами контрактів.

«Вони мають виконувати контракти, стоять судна, тож трейдери скуповують або в мінус, або в розрахунку, що ціна на зерно підніметься. Це передусім мультинаціональні компанії. До того ж вплинула інфляція, бо за останній тиждень курс виріс більше ніж на гривню. Виходить аномалія: зазвичай під час жнив і відповідно великої кількості зерна ціна падає, а зараз — навпаки», — зазначив він.

Через таку ситуацію фермери притримують продажі, а відповідно трейдери вимушені піднімати ціну.

«Сьогоднішня ціна на ріпак — трохи більше 23 тисяч гривень, тобто це десь 550 доларів на тонну з ПДВ. Якщо порахувати перевалку, логістику і ціну на заводі в Німеччині, то ціна буде зашкальна. Вище за MATIF. Схожа історія і по пшениці. Світова ціна падає, за останній час вона впала на 30-40 доларів. А у нас навпаки росте. Зараз ринок ріпака і пшениці для аграріїв ідеальні», — додав Іван Дімов.

Серед причин високих цін на пшеницю генеральний директор ASAP Agri Христина Серебрякова називає ту обставину, що фермери «напродавались ріпака і вже не потребують швидких грошей», а також зростання цін по кукурудзі, що, в свою чергу, підтримує фураж. Пропозицій з боку фермерів не дуже багато і тому, що вони фізично перебувають в полях. І нарешті, за її словами, пшеницю з протеїном 11,5% виробники «везуть в склад і не будуть її активно продавати».

«Що ж до цін на ріпак, то не забувайте, що це ринок форвардів. Іноді це були контракти по гарній ціні, а десь не по дуже. Строки вже, імовірно, піджимають і вони вимушені купувати в мінус, щоб виконатися. Також, якщо вони продавали на АРАГ (четвірка великих заводів з переробки ріпаку в Амстердамі, Ростку, Антверпені і Гамбургу), є можливість гратися з ціною за рахунок премії за олійність», — додає вона.

Двоє опитаних нами керівників трейдингових напрямків українських компаній також припустили, що мультинаціональні компанії формують резерви на своїх європейських заводах через погіршення прогнозів по врожаю ріпака в ЄС.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ