В одному із сіл Сумщини птиця захворіла на високопатогенний грип

За матеріалами інтернет-видань 08.01.2024 1431
В одному із сіл Сумщини птиця захворіла на високопатогенний грип

Головне управління Держпродспоживслужби у Сумській області повідомило про  загибель птиці в с. Штанівка Сумського району.  
Фахівці зазначили, що падіж птиці стався 29.12.2023 року в підсобних господарствах приватного сектору. Всього загинуло 98 голів курей та 5 качок, з них 34 голови курей придбаних 23.12.2023 за оголошенням з мережі Інтернет. Падіж придбаної птиці почався в день купівлі. Хвора птиця у жителів села відмовлялася від корму та води, була малорухливою (стояла чи сиділа з опущеною головою).

За результатами патологічного розтину трупів птиці встановлено підозру на грип птиці. Підозра підтверджена за результатами досліджень біоматеріалу.
Територію села оголошено неблагополучним пунктом за наявністю високопатогенного грипу птиці та встановлено карантин.
Служба нагадує, що грип птиці – гостре високозаразне вірусне захворювання, яке характеризується пригніченням, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту. У результаті захворювання птахи гинуть.

Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання.

При виявлені ознак захворювання або незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі, необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби у  районі або лікаря ветеринарної медицини, який обслуговує  населений пункт.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ