В Оленівці на момент вибухів перебувало 193 військовополонених полку «Азов»

За матеріалами інтернет-видань 29.07.2024 96
В Оленівці на момент вибухів перебувало 193 військовополонених полку «Азов»
В ніч на 29 липня 2022 року рф вчинила один з найцинічніших та наймасштабніших за кількістю жертв воєнний злочин. Внаслідок вибуху на території колишньої Волноваської виправної колонії № 120 в окупованій Оленівці загинуло щонайменше 50 українських військовослужбовців, які перебували там в полоні, близько 150 отримали поранення.
Офіс Генерального прокурора веде кримінальне провадження за фактом масового вбивства українських військовополонених за ч. 2 ст. 438 КК України – порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством.
За даними слідства, вибухи пролунали після відбою у проміжок часу між 23 годиною 28 липня та 01 годиною 29 липня 2022 року.
Згідно отриманих даних, на той час у бараці утримувалося 193 військовополонених полку «Азов».
В результаті вибухів та внаслідок отриманих вибухово-осколкових травм, осколкових поранень тіла та ушкоджень внутрішніх органів, ушкоджень, спричинених джерелом дії термічного фактору, інших тяжких тілесних ушкоджень одразу загинуло не менше 41 військовослужбовця. Ще 9 загинули внаслідок несвоєчасного та неналежного надання медичної допомоги. Близько 150 українських військових отримали поранення різного ступеня тяжкості.
У ході розслідування слідчі та прокурори отримали показання 20 потерпілих та більше 30 свідків.
У межах провадження проведено 48 судово-медичних експертиз, у тому числі молекулярно-генетичні, а також комплексну експертизу зброї та слідів і обставин її використання. Досліджено інформацію з відкритих джерел, а також дані з розвідувальних та правоохоронних органів.
На теперішній час вдалось встановити та ідентифікувати 49 загиблих військовослужбовців, з них 48 – відповідно до висновків судових молекулярно-генетичних експертиз, та ще 1 загиблого з показань потерпілих та свідків.
Попри те, що українські військовослужбовці, перебуваючи в полоні, знаходяться під захистом Женевської конвенції, окупанти не допустили міжнародні організації до огляду місця події. Натомість вони намагалися знищити та приховати сліди злочину.
За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора правоохоронці продовжують вживати заходів щодо встановлення та притягнення до відповідальності всіх осіб, винних у цьому масштабному воєнному злочині.
На цей час здобуто достатньо доказів для повідомлення про підозру начальнику так званої «Волноваської виправної колонії» та його першому заступнику у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).
Досудовим розслідуванням, яке здійснюється СБУ, встановлено, що після вибуху підозрювані, не дивлячись на наявність тяжких поранень та велику кількість постраждалих, попри заклики про допомогу, навмисно зволікали з наданням невідкладної медичної допомоги та евакуацією військовослужбовців у медзаклад. Також вони не забезпечили належних та достатніх медичних препаратів і засобів для надання допомоги. Все це призвело до загибелі від отриманих поранень до та під час евакуації 9 військовослужбовців «Азову».
Це перший результат розслідування масового вбивства українських військовополонених в Оленівці. Ніхто з причетних не залишиться не покараним.
 
 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ