Екскурсійний клуб «Дніпро» провів шанувальників козацькими стежинами Таромського

За матеріалами інтернет-видань 29.07.2024 99
Екскурсійний клуб «Дніпро» провів шанувальників козацькими стежинами Таромського
28 липня 2024 р відбулась нова мандрівка РУГЕЛІВКОЮ ТА ТАРОМСЬКИМИ ПЛАВНЯМИ з Пан Мандрівник ЕКСКУРСІЙНИЙ КЛУБ "ДНІПРО" під супроводом Oleksander Yaroshenko. Пише у ФБ Вікторія Головко.
 
Вона поділилася враженнями щодо здійсненої мандрівки і опублікувала атмосферні фото.
 
 
 
 
"Початок маршруту був у селищі Таромське у тій частині котра колись мала назву Забора.
У стародавні часи місцевість називалася Тарентський Ріг й описувало Таромську гору, з якої відкривається краєвид на долину Дніпра.
Першу згадку про запорізьке козацьке містечко Таромське, біля міста Нові Кодаки, описав Феодосій Макаревський у 1704 році, коли він подорожував цими місцями.
Козаки вважали урочище Таромське своїм найдавнішим займищем.
Селилися по берегу Дніпра, утворивши 5 слобід: Забора, Ругелівка, Базарівка, Блуква, Терни. Займалися жителі Таромського сільським господарством, рибальством, гончарством. У Дніпрі було стільки риби, що, як свідчить той же Боплан, її можна було наколювати на загострені списи. Водилася навіть стерлядь.
Починалась Забора, де гранітний кар'єр. Сюди ніби першим прибув Волох з родом, а разом і Козир. Відбулася бійка за землю. Хто переміг - невідомо. Волошини (похідне від Волоха) прибули з Білорусії на плоту. Тут їхній пліт розбило. Вони пристали до стіни (де кар'єр). їх було 6 сімей. Усі вони і поселилися там, де великі глиби каміння, які були перегородою, заборою. Так заснували першу слободу.
Друга слобода називалась Ругелівка, яка виникла за Заборою. Названа так тому, що тут жили люди, які виготовляли ругелі для ловлі риби. Тяглася Ругелівка від Забори до церкви. Жили тут Кутакови (Чумаки), Козлови (Костюри), Колісники (Чуби), Бабенки (Петюхи) та інші.
Саме цей відрізок шляху старими слободами ми пройшли понад Дніпром з мальовничими краєвидами, місцями для риболовлі та відпочинку… де дерева схиляються до води, квітуча рослинність місцевості зачаровує своїм цвітінням.
Далі ми потрапили у колишні Таромські плавні. Від 1960-х років на цьому величезному терені розпочинається будівництво ставків Рибгоспу. Ці штучні об’єкти поступово поглинали луки і пасовиська. На наш час ставки Рибгоспу давно закинуті. Тому вдалось потрапити до закинутих споруд Рибгоспу, а саме «ОФИС», де видавали зарплатню, та споруді по зберіганню хімікатів, щоб підтримувати здорове середовище ставків., руїни шлюзів і ділянки де відроджується плавневий ліс.
Передостанньою зупинкою нашої мандрівки був великий ставок з золотистим карасем, де вдалось приділити час своєму улюбленому хобі – риболовлі.
І на останок ми піднялись на кручу над історичним кутком Блуква ( Блуква - місце біля сучасного містка. Стічні води тут дуже булькали, стояли ставки. В 1917 році була велика повінь. У Довгу Балку плавали човнами), де відкриваються цікаві краєвиди на Божу гору і промислові об’єкти м. Кам’янського.
Кожна подорож має свої особливості, цікаві історичні факти та краєвиди".

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ