В ООН НАРЕШТІ ПОБАЧИЛИ ВІЙСЬКОВІ ЗЛОЧИНИ РОСІЇ В УКРАЇНІ

За матеріалами інтернет-видань 19.12.2023 391

 

Анастасія Горбачова

19.12.23.

В ООН визнали факт військових злочинів РФ в Україні / фото УНІАН

В ООН визнали, що солдати армії російської федерації вчиняють військові злочини під час повномасштабного вторгнення в Україну. Верховний комісар з прав людини Фолкер Тюрк заявив, що москва не вжила заходів для захисту цивільного населення.

За словами Тюрка, росія "значно не змогла захистити цивільних осіб і є ознаки того, що російські сили скоїли військові злочини в Україні".

"російська федерація значною мірою не вжила адекватних заходів для захисту цивільних осіб та цивільних об'єктів від наслідків їхніх атак", - цитує представника ООН видання The Guardian.

Він вказав, що моніторинг продемонстрував "грубі порушення міжнародного права прав людини, серйозні порушення міжнародного гуманітарного права і військові злочини, перш за все, з боку військових рф".

Військові злочини росії в Україні 

Російські військові увійшли до Бучі вранці 27 лютого 2022 року. Того ж дня міський голова Анатолій Федорук повідомив про перших загиблих мирних жителів. 31 березня 2022 року ЗСУ звільнили місто від російської окупації.

Після деокупації Київської області стали відомі жахливі злочини російських військових проти мирних українців - насильство, тортури, вбивства. Багатьох загиблих окупанти намагалися спалити. 

Пізніше стало відомо, що така ситуація в кожному ураїнському населеному пункті, де перебували російські окупанти.

Армія рф труїть бійців ЗСУ газом в Оріховому, після двох вдихів неможливо дихати

Армія рф труїть бійців Збройних сил України сльозогінним газом в районі Оріхово, намагаючись виманити з окопів: за останні тижні є мінімум 9 подібних інцидентів.

Їдкий газ ворог скидає з безпілотників. Бійців ЗСУ засліплює від його дії - достатньо зробити два вдихи і вже неможливо дихати. Частину деталей розповів анонімний військовий медик для CNN.

За його словами, в результаті газових атак вже загинув один український військовослужбовець. Деякі бійці ЗСУ, які пережили "газ рф", розповіли наступне:

"Спочатку я побачив дим. Ми вибігли з окопу, і раптом газ загорівся. Окоп охопило полум'я. Коли газ горить, засліплює тебе, ти не можеш дихати, відразу ж стріляє в горло. У нас не було навіть секунди", - розповів один з них.

Другий солдат додав: "Ви вдихаєте його двічі, а потім не можете дихати".

Бійці розповіли, що їм газом обпекло горло та рот, на обличчях залишилися опіки з рубцями. На постраждалих ділянках шкіри досі є червоні запалення. 

Однак, на думку постраждалих українців, мета росії - не "затруїти" ЗСУ, а посіяти паніку. Виманивши газом бійців з траншей, ворог починає звичайні обстріли або ж застосовує дрони - ось яка його тактика. 

Як прокоментував CNN анонімний представник української розвідки, в подібних атаках рф застосовує різновид CS (ірітанта) - це токсична речовина, що викликає роздратування. На думку ЗМІ, йдеться про сльозогінний газ, який тимчасово виводить людину з притомного стану, вражаючи як його органи почуттів - очі, ніс, рот, так і інші важливі органи - шкіру і легеневу систему. 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ