В Україні ймовірний дефіцит потужностей для зберігання агропродукції

За матеріалами інтернет-видань 04.05.2022 530

Як прогнозують аналітики ІА «АПК-Інформ», в Україні  минулорічні залишки зернових та олійних  культур можуть спричинити відсутність вільних ємностей для зберігання продукції  у цьому виробничому році. Так, за даними експертів, такі залишки перевищують показник попереднього сезону в 4,2 рази.  Якщо врахувати втрати зернових вантажів, що залишилися в портах та у пошкоджених сховищах у регіонах, де ведуться активні бойові дії, то рівень перехідних залишків на кінець сезону-2021/22 можна оцінити у 21,3 млн. тонн.
АПК - інформ наводить дані  Державної служби статистики України станом на 1 січня 2022 р., які свідчать, що   загальна потужність зберігання в країні становила 75 млн. тонн. З них  30,5 млн. тонн  - це потужності підприємств, що займаються переробкою та зберіганням, і 44,5 млн. тонн – безпосередньо у сільгоспвиробників. Активні  бойові  дії в областях зменшать потужності  до 60,9 млн. тонн ємностей для зберігання. Імовірно, що перехідними залишками поточного сезону залишаться заповненими 35% доступних потужностей зерносховищ.
Сумарний валовий збір зернових та олійних культур в Україні в 2022 р. аналітики ІА «АПК-Інформ» прогнозують на рівні 55,9 млн. тонн. Таким чином, дефіцит ємностей для приймання нового врожаю оцінюється на рівні 16,3 млн. тонн.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ