В Україні ухвалений Закон «Про державну реєстрацію геномної інформації людини»

За матеріалами інтернет-видань 11.07.2022 301

За словами голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергія Іонушаса, практична реалізація ухваленого Закону допоможе у розслідуванні злочинів в Україні. Він, зокрема, вважає,  що цей закон важливий, особливо в умовах воєнного стану. Питання правового регулювання механізму збору, обробки та використання геномної інформації людини стало нагальною потребою для швидкої ідентифікації осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, розшуку осіб, які зникли безвісти та ідентифікації невпізнаних тіл.
Законопроектом передбачається, що в Україні буде проводитися обов’язкова та добровільна державна реєстрація геномної інформації.
 Обов’язковій державній реєстрації підлягає геномна інформація:

  •  осіб, які вчинили (або засуджені) умисні тяжкі чи особливо тяжкі злочинів проти основ національної безпеки України; життя, здоров'я, статевої свободи та статевої недоторканості людини; у сфері обігу наркотичних засобів; проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку;
  •  невпізнаних трупів людей, їх останків та частин тіла людини;
  •  осіб, які не здатні через стан здоров’я, вік або інші обставини повідомити інформацію про себе.

Право ж на добровільну державну реєстрацію геномної інформації будуть мати всі громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства за їх власним бажанням.
Державна реєстрація геномної інформації людини в України буде проводиться в декілька етапів:

  •  відбір та зберігання біологічного матеріалу людини;
  •  проведення молекулярно-генетичної експертизи (дослідження) біологічного матеріалу;
  •  внесення відомостей до Електронного реєстру геномної інформації людини.

Зазначається, що такий Електронний реєстр є державною власністю, а його держателем буде Міністерство внутрішніх справ України, яке має забезпечити обробку, збереження, захист та надання геномної інформації людини, що міститься у цьому реєстрі.
Крім того, законопроектом пропонується особливий порядок обов’язкового відбору біологічного матеріалу під час воєнного стану у військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу служби цивільного захисту, а також членів добровольчих формувань територіальних громад (не під час воєнного стану відбір буде здійснюється за бажанням особи, тобто лише та її згодою).

Такий підхід дозволить в умовах воєнного стану, у разі необхідності, проводити молекулярно-генетичну експертизу загиблих осіб, а отже, членам їх сімей отримати тіло загиблого захисника для поховання.

"Попереду, ще багато роботи, треба прийняти підзаконні нормативно-правові акти, Міністерствам і відомствам привести свої акти у відповідність із цим Законом, щоб він міг запрацювати на повну," - зазначив Сергій Іонушас
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ