Як подолати кризову ситуацію у експорті українського зерна - пропозиції Комітету з питань аграрної політики

За матеріалами інтернет-видань 11.07.2022 350

Члени Комітету з питань аграрної та земельної політики вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України щодо кризової ситуації у експорті зерна, насіння олійних культур та продуктів їх переробки залізничними шляхами. Вони, зокрема, зазначили, що в умовах обмежених можливостей експорту під час воєнного стану,  обсяг виробленої сільськогосподарської продукції ( а це із залишками минулого року 65-70 млн. тонн) Україна буде експортувати наступні 3 роки.  
Такий стан справ зводить нанівець вирощування збіжжя в подальшому.  Адже перспектива переповненості складів зерном, неможливість його продати, відповідна відсутність коштів для закупівлі ресурсів вже зараз ставить серйозне питання щодо доцільності посіву під урожай наступного року.
Що депутати пропонують Уряду?
1. Необхідність визначення плану збільшення обсягів експорту продовольства.

2. Лімітування обсягів здачі поїздів/вагонів через прикордонні переходи регіональних філій АТ "Укрзалізниця" у розрізі номенклатури вантажів.

3. Введення прозорого механізму формування та інформування всіх учасників вантажних перевезень стосовно черговості перетину кордону навантаженими вагонами.

4. Зміна практики проведення аукціонів АТ «Укрзалізниця» на користування вагонами в умовах штучно створеного дефіциту.

5. Перегляд рішення Мінінфраструктури про підняття тарифів УЗ на вантажні перевезення на 70% та пошуку компромісного варіанту.

6. Фінансування осінньо-польових робіт.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ