В Україні вивели новий сорт часнику
Зиновій Сич із Білої Церкви Київської області один із селекціонерів, які створили новий часник Айдер. Цей сорт родить 12 тонн із гектара. Про це повідомляє Газета по-українськи, пише agronews.ua.
В Україні вивели новий сорт часнику Айдер. Він стійкий до хвороб і шкідників. Низькорослий, тому його садять густіше і збирають більший урожай із малої площі. Головки виростають до 50 г.
“За зразок взяли світові стандарти. Сорт мав бути економічно вигідний, щоб його вирощували не лише господарі, а й фермери. Айдер таким вийшов — родить 12 тонн із гектара”, — розповідає Зиновій Сич, 65 років, доктор сільськогосподарських наук із Білоцерківського національного аграрного університету.
Для Айдеру треба вибрати прогріте світле місце не біля картоплі й цибулі. У них спільні хвороби, можуть заразити майбутній урожай. Підходять грядки після гарбузів, кабачків, огірків, капусти або гороху.
Якщо ділянка глиниста, її слід розпушити річковим піском. Його потрібно хоча б 10-літрове відро на квадратний метр. Так до корінців краще дійдуть повітря й вода.
Зубці розкласти в рядках у шаховому порядку. Так коріння не переплітатиметься і рослини не заважатимуть одна одній. Засипати землею та мульчею з торфу. Це допоможе часнику краще зійти, підживить паростки і зволожить ґрунт.
“Якщо дотрималися цих правил, виросте часник, не гірший за європейський, — каже Сич. — Українським фермерам треба зважати на досвід Іспанії, яка на 30 відсотків забезпечує Європу овочами. Там господарі об’єднуються із сусідами і складають докупи капітал. Український фермер боїться компанії”.
Часник викопують у липні. Стиглість видно за стрілками з насінням. Якщо дати їм дозріти — не буде врожаю.
“Вершки листочків починають жовтіти, а нижнє листя всихає, — розповідає Людмила Григорак, 56 років, із села Звенигород Чортківського району Тернопільської області. — Як довше потримати, головки розпадаються на зубці й починають проростати. Такий до зими не долежить”.
У викопаного часнику обрізує головки від бадилля й просушує в коморі. Горище не підходить, бо у спеку попечеться. З висохлих зчищає верхню луску.
Часник не кладуть в панчохи чи торбу. А закопують в попіл у картонних коробках. Коса хоч і краще виглядає, але не захищає часник від засихання. Насипають у коробку попіл, щоб покрив дно. Кладуть часник. Присипають на 2 см попелом. В стінках ящика роблять отвори шилом. Накривають кришкою і ставлять у темне місце.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Коментарі (0)