В Україні вперше прооперував людське серце робот-хірург

За матеріалами інтернет-видань 31.01.2024 381
В Україні вперше прооперував людське серце робот-хірург

Як повідомила Лікарня Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова, в Україні започатковано  роботизований етап розвитку української кардіохірургії.
Робот врятував життя чоловіка із передінфарктним станом.  Пацієнту - 44 роки. Він звернувся до кардіологів за меддопомогою.
Після погіршення стану чоловіка медики виявили, що у нього  ішемічна хвороба серця. Одна із головних артерій у серці була звужена на 80%. Відповідно кровопостачання цією судиною було вже майже відсутнє. Такий стан лікарі називають передінфарктним. Пацієнт потребував термінової операції на серці.
Кардіохірурги на чолі із керівником Центру серця та судин Романом Домашичем вирішили проперувати хворого за допомогою робота Da Vinci.
Через чотири маленькі проколи фахівці дісталися до серцевого м’яза чоловіка, відділили артерію від волокон міокарда, звільнили судину та відновили повноцінне кровопостачання. Операція тривала три години та минула успішно. Вже на 4-ту добу прооперований пацієнт поїхав додому без жодних скарг.

Зазначається, що ще ніхто в Україні не виконував операцій на серці із застосуванням робота-хірурга. Львівські спеціалісти наважилися стати першопрохідцями і майже рік готувалися до проведення такого втручання. Спеціально для цього вони стажувалися у провідних клініках США та Європи.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ