«Бандит» - феноменальний мисливець на російські літаки

За матеріалами інтернет-видань 31.01.2024 402
 «Бандит» - феноменальний мисливець на російські літаки

На рахунку зенітника Романа Гломби з Прикарпаття - сім «авіаскальпів». Всі його збиття здійснені зі старого ПЗРК «Ігла» радянського виробництва, який ніколи не дає 100% гарантії ураження, пише АрміяInform.
Зазначається, що перше збиття російського Су-25  сталося, коли прикривав свій підрозділ у районі села Мала Токмачка Запорізької області.
Далі він збивав літаки один за одним. Вже 20 червня 2022 року 19-річному хлопцю з позивним «Бандит» присвоїли звання Героя України.

Експерти твердять, що збити навіть один-єдиний літак - досягнення навіть для великого серйозного комплексу ППО на зразок С-300. Для людини ж, озброєної старезним ПЗРК «Ігла», це просто феномен з талантом перев'язані.
 

«Сушки як залітають, їх не чути. Їх вже чути, коли вони йдуть на розвороти. Усі ховалися по бліндажах, ще щось, але я розумію, що я ППО-шник. Чому мені ховатися, якщо я ППО-шник? Я маю це знищити, це моя ціль. Я це робив… просто виконав свою роботу на відмінно…» — розповідає нацгвардієць.

За його словами, ПЗРК «Ігла» важить 18 кілограмів,  і з нею треба не тільки бігати, а й все робити максимально швидко.
З моменту активації блоку «живлення» є лише 30 секунд на постріл. Впродовж цих секунд оператор має захопити ціль і вистрілити.
 

«Третій був теж… просто мене вивезли з позиції на інакшу, щоб я відпочив. Щоб помився, душ прийняв. Добре, що я взяв з собою трубу.
Теж кажуть —  авіація залітає! Я бігом на хату зразу. Із тої хати я якраз відпрацював. І теж, кажуть, є підтвердження, що збитий», — згадує Роман.

 

 

«Почався дощ, нельотна погода. По-любому, не буде ніяких нальотів, ще щось. Я просто думаю, що трохи відпочину — в бліндаж. Якраз зайшов в бліндаж, роздівся, каву зробив. І якраз по рації повідомляють, що авіація з трьох. Я думаю, йо-майо, я бігом з того бліндажа вилітаю. Я у тапочках, в одних трусах. Просто біжу до тої труби. Взяв ту трубу, просто навівся і зразу випустив ракету», — хіба не удача?

Тоді ввечері Роману повідомили, що знову є результат. Це був уже четвертий  збитий молодим зенітником літак.

Унікальний  прикарпатець говорить, що коли «землив» літаки, про свою безпеку не думав взагалі. Мав команду, виходив, робив пуск. Тоді йшов собі далі. Думки про те, що може прилетіти у відповідь, вимикав. Довго йому фартило.

«Одного разу як гепнуло. Я одразу встав і почав бігти до пацанів. Я десь 200 метрів біг, ну, дивлюсь, у мене бочина повністю розірвана, рука теж.
Ну, так, як в фільмах — кров йде фонтаном, все повністю», — каже "Бандит".

 

Через шоковий стан він болі не відчував, вона з’явилася тільки на операційному столі, коли з нього діставали осколки.

Нині «запорізький месник» відновлюється після поранення, звикає до життя без «Ігли» на плечі. І зізнається, що  готовий взяти до рук свою «трубу» знову.
На його думку, всі на фронті -  герої.  Але, зізнаємося, таких Героїв, як він - одиниці. Тому "ФП" зичить  здоров'я і Перемоги Роману Гломбі, його родині, і щоб  у житті  "Бандита" завжди було все чітко в ціль!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ