В ЮНЕСКО вперше офіційно засудили дії рф за руйнування об'єктів культури України

За матеріалами інтернет-видань 26.07.2024 99
У ЮНЕСКО вперше офіційно засудили дії Росії і визнали загрозу для культури України
  Зруйнована військами рф церкваПресвятої Богородиці в селі Богородиче, Донецька область

   Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вперше офіційно зафіксував, що дії російських окупаційних військ є загрозою для об’єктів культурної спадщини України. Організація закликали країну-агресор "утриматися від таких дій".

   Ольга Ліпич, "Обоз.иа".

   Як повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ України, 25 липня на 46-й сесії комітету розглянули питання стану збереження українських об’єктів всесвітньої спадщини "Київ: Собор Св. Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра", "Львів - Ансамбль історичного центру" та "Історичний центр Одеси".

У ЮНЕСКО вперше офіційно засудили дії Росії і визнали загрозу для культури України

   КВС закликав росію "утриматися від будь-яких дій, які б завдавали прямої чи опосередкованої шкоди об’єктам та буферній зоні, культурній спадщині України в цілому та об’єктам, включеним до Попереднього списку".

   Крім того, москву закликали виконувати свої зобов'язання за міжнародним правом, включаючи статтю 6 Конвенції про всесвітню спадщину.

   Комітет також вперше рішуче засудив повномасштабну агресію росії та цілеспрямоване знищення культурної спадщини та української ідентичності.

   У відомстві наголосили, що для України рішення комітету має "довгострокові позитивні наслідки". Станом на зараз найголовнішим є те, що КВС офіційно зафіксував, що саме росія є причиною загрози обʼєктам культурної спадщини України.

   "По-друге, підтримка України в КВС дає чіткий сигнал країні-агресорці, що цивілізований світ стоїть на боці України у відновленні справедливості та захисті культурної спадщини України", – зазначила голова Національної комісії у справах ЮНЕСКО Ірина Боровець.

   Як повідомляв OBOZ.UA, під час 24-ї сесії Генеральної асамблеї країн-учасниць Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини Україну вперше обрали до складу Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Для нашої країни це історична подія та стратегічний крок щодо збереження та розвитку національної спадщини.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ