Вартість молочної продукції зросла

За матеріалами інтернет-видань 06.08.2024 293

Скільки коштують молоко, сир, кефір та йогурт

Дзвенислава Карплюк6 серпня 2024 року

В Україні зросли роздрібні ціни на молоко, кефір, йогурти, вершкове масло та сири через спеку та відключення світла. Про це повідомляє пресслужба Асоціації виробників молока, інформує Комерсант українськийKomersant.Info

Аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі розповів, що зростання цін на більшість молочних продуктів може бути пов’язаним зі скороченням постачання молочної продукції з молокопереробних підприємств до торговельних мереж внаслідок довготривалих відключень світла в умовах аномальної спеки в липні.

Певні рітейлери повертали молочні продукти на молокопереробні підприємства у зв’язку з відсутністю умов для зберігання швидкопсувної продукції на полицях супермаркетів.

В липні під час тривалих відключень холодильне обладнання не функціонувало і значна кількість молочних продуктів зіпсувалася і не була реалізована.

Сильна спека вплинула на перебої в роботі систем вентиляції на молочно-товарних фермах, що призвело до збільшення кількості теплових ударів у корів та зниження їх продуктивності. В липні молокопереробні підприємства відчували дефіцит молока-сировини. Використання дизельних генераторів призвело до зростання виробничих витрат, а підвищення закупівельних цін на молоко-сировину вплинуло на дорожчання готової молочної продукції.

В АВМ повідомили, що на 5 серпня пастеризоване питне молоко в середньому коштувало 47,55 грн/кг (+1% до липня цього року і +18% до минулого року).

Кефір жирністю 2,5% в середньому коштував 55,52 грн/кг (+0,4% до липня цього року і +14% до минулого року). Ціна на сметану жирністю 15% становить у середньому 132,92 грн/кг (-0,4% та +15% відповідно).

Ціна на йогурт питний в середньому становила 94,29,50 грн/кг (+2% до липневої ціни та +16% до минулорічної). Йогурт у стаканах в середньому коштує 131,34 грн/кг (+0,5% та +13%).

Середня ціна на сир кисломолочний жирністю 9% у серпні сягнула 243,03 грн/кг. Продукт здорожчав на 10,73 грн (+4,6% до липня та на +19% проти минулорічного періоду).

Вершкове масло жирністю від 72,5% до 73% вітчизняного виробництва в середньому коштує 440,08 грн/кг (+4% до липня і +21% до минулого року).

Сир «Український» жирністю 50% на полицях супермаркетів в середньому коштує 470,58 грн/кг (+5% до минулого місяця і +13% до минулого року).

Сир «Гауда» жирністю 45% від українських компаній в середньому коштує 438,80 грн/кг (-5% до попереднього місяця, але +14% до минулого року).

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ