Вбивство Ірини Фаріон - це постріл в Україну

За матеріалами інтернет-видань 21.07.2024 150
Вбивство Ірини Фаріон - це постріл в Україну

   На вбивство колишньої народної депутатки, мовознавиці Ірини Фаріон відреагувала влада, політики, журналісти, громадські діячі. «Був постріл у скроню. Стрільця бачили сусіди, був у рукавичках, і зброя була без глушника», – написала увечері 19 липня журналістка Марта Оліярник. Невдовзі лікарі повідомили, що 60-річна Ірина Фаріон після проведеної операції померла.

   Офіс генпрокурора повідомив, що правоохоронці розслідують злочин як «умисне вбивство», вживають усіх заходів для встановлення та затримання нападника, відповідна стаття ККУ передбачає позбавлення волі на строк до 15 років.

   "Радіо Свобода".

   Задіяні всі необхідні сили Національної поліції України та СБУ для пошуку вбивці політикині та мовознавиці Ірини Фаріон, написав у своєму телеграмі президент України Володимир Зеленський 20 липня.

   «Зранку вже були нові доповіді міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка та керівника Служби безпеки України Василя Малюка щодо розслідування вбивства Ірини Фаріон. Відпрацьовуються всі доступні камери спостереження, триває опитування свідків, обстежується територія кількох районів. Досліджуються всі версії, включно з тією, що веде в росію», – наголосив Зеленський.

   А мер Львова Андрій Садовий зазначив:

   «Громада Львова висловлює щирі співчуття родині та всім, хто її знав і любив. Це дуже страшно і жахливо. Я завжди кажу, що в Україні більше немає безпечного місця. Але щоб таке зухвале, нагле вбивство. Вбивцю треба знайти! Дякую правоохоронним органам, які активно працюють над цим. Замовник має бути відомим і нести повну відповідальність».

Мовознавиця, політична діячка, філолог, педагог Ірина Фаріон. Львів, 9 травня 2024 року

   Третій президент України Віктор Ющенко, коли ще лікарі боролися за життя Ірини Фаріон, наголосив у фейсбуці:

   «Цинічний вчинок проти жінки-політика, спроба посіяти ненависть і страх, шокування суспільства, яке тривалий час перебуває під тиском великих викликів війни, блекаутів, економічних негараздів та непевного майбутнього виглядає як продумана спецоперація ворога. Львів, серце української нації та надійний тил українського фронту, не випадково обраний організаторами цього злочину».

   Народний депутат від «Голосу» Ярослав Юрчишин, який є головою комітету Верховної Ради з питань свободи слова, написав:

   «Це все точно використає ворог, як свого часу використовував ним організовані антентати на українців чи представників інших поневолених ним народів. Для розколу. Ми не має цього допустити».

   Серед низки кроків, які варто зробити, Юрчишин пропонує:

   «Продовжити справу, якій вона (Фаріон – ред.) присвятила життя. Деколонізація мовного простору має тривати. На особистому рівні я на цій сторінці запроваджую ігнор постів російською та блокування російського бикування».

    А мовний омбудсмен України Тарас Кремінь написав: «Пані професор, народна депутатка, популярна громадська діячка Ірина Фаріон ще за життя стала справжньою легендою в питаннях відкритої, рішучої, сміливої боротьби проти реальних ворогів України. …Висловлюю щирі співчуття рідним і близьким».
 
   «Дуже сподіваюся, що львівська поліція зуміє знайти виконавця теракту проти Ірини Фаріон живим – і здатним розмовляти. Мої щирі співчуття родині загиблої. Вічна пам'ять», – написала письменниця Оксана Забужко.

   На вбивство Ірини Фаріон відреагували і відомі музиканти

Співачка Марія Бурмака:

   «Це був постріл в Україну. Ірина Фаріон у своєму youtube каналі розповідала про видатних українців, які загинули за ідею. За ідею загинула і вона сама. Навряд чи хтось захищатиме українську мову так затято і безкомпромісно Мова має значення. За неї вбили Ірину Дмитрівну Фаріон. Вічна пам’ять»

Співачка Оксана Муха:

   «Ірина Фаріон розуміла, що це може статись, але стояла на своєму. Захищала українську мову всіма силами. Загинула за ідею. Ірину вбили. Це була куля не в людину. Це куля в українську мову».

   Співачка Ірина Федишин: «Жахливі новини. Світла памʼять вільній Людині. Це була куля в українську мову. Живемо у страшний і жахливий час. Щирі співчуття рідним. Вічна памʼять Ірині Фаріон».

                             «Розмовляймо українською»

   Телеведуча Ольга Фреймут в інстаграм написала:

«Вона боролася за мову. Не завжди делікатно, не завжди вдало, але так щиро. Як ніхто з нас. Розмовляймо українською. Пані Ірина віддала за це життя. Висловлюю щирі співчуття рідним пані Ірини Фаріон».

Убивство Ірини Фаріон було наказом москви – таку заяву зробила партія ВО «Свобода».

   «Цей злочин (убивство Ірини Фаріон – ред.) вигідний московії і без сумніву здійснений нею. Це їхня споконвічна тактика – фізично винищувати українську еліту. За українську мову москва стріляє у скроню», – зазначено в повідомленні.

   Тим часом люди несуть квіти та лампадки до місця нападу на Ірину Фаріон інформує кореспондентка Радіо Свобода.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ