ВЧЕНІ ЗНАЙШЛИ ШВИДКИЙ СПОСІБ ПРОТВЕРЕЗІННЯ

За матеріалами інтернет-видань 18.12.2023 279

 Цікаво, чи підійде він вам

2023-12-18 грудня 2023 року

Легені та алкоголь

Чим сильніше людина дихає, тим більше алкоголю виводиться назовні

Дослідники створили пристрій, який дозволяє пацієнтам дихати на межі гіпервентиляції​

Дослідники виявили нові шляхи швидкого виведення алкоголю з організму, а також відновлення координації. Вчені працюють над методами швидкого виведення з організму алкоголю, які б допомогли нашій печінці швидше впоратися з інтоксикацією. І, як не дивно, один із найпростіших методів, що тестуються групою дослідників, полягає в диханні.

Дихайте глибше

Печінка відповідає за виведення понад 90% алкоголю в організмі людини і в цьому випадку, протверезіти допоможе лише час, оскільки цей орган працює з постійною швидкістю, яку неможливо збільшити, пише IFlScience. Для людей з небезпечною для життя концентрацією алкоголю в крові у медиків залишається мало варіантів лікування, крім підтримуючих заходів, таких як введення кисню та внутрішньовенне введення рідини.

Дослідники під керівництвом доктора Джозефа Фішера прагнули націлитись на 10%, що залишилися - частина алкоголю виводиться легкими. Передбачається, що глибше і сильніше людина дихатиме, тим більше алкоголю виведеться назовні.

"Але ви не можете просто влаштувати собі гіпервентиляцію, тому що за хвилину чи дві ви відчуєте запаморочення і знепритомнієте", - пояснює Фішер.

Натомість дослідники створили пристрій, який дозволяє пацієнтам дихати на межі гіпервентиляції без неприємних побічних ефектів. 

"Це дуже простий, низькотехнологічний пристрій, який можна виготовити в будь-якій точці світу: не потрібно ніякої електроніки, комп'ютерів або фільтрів", - наголосив дослідник.

Експеримент, у якому брали участь п'ятеро здорових чоловіків з концентрацією алкоголю в крові близько 0,1%, показав, що алкоголь виводився як мінімум у 3 рази швидше, ніж тільки через печінку. Звичайно, через невелику вибірку будуть потрібні подальші дослідження, але вчені покладають великі надії на цей метод протверезіння.

Гормональні ін'єкції

Цей спосіб протверезіння полягає в ін'єкції фактора росту фібробластів 21 (FGF21). FGF21 - це гормон, що виробляється печінкою під час метаболічного стресу, наприклад, при вживанні великої кількості алкоголю. Нове дослідження показало, що цей гормон може допомагати відновлювати баланс і координацію принаймні у мишей.

В рамках експерименту команда дала алкоголь генетично модифікованим мишам без гормону FGF21, а також контрольній групі звичайних гризунів. Вони виявили, що хоча етанол розщеплюється з однаковою швидкістю в обох, генетично зміненій групі знадобилося більше часу, щоб відновити свій баланс. Однак після ін'єкції FGF21 ці миші змогли "тверезіти" і відновити рівновагу приблизно на 50% швидше, ніж ті, яким вводили контрольну терапію.

"Експеримент показав, що збільшуючи концентрацію гормону FGF21 за допомогою ін'єкцій, ми можемо значно прискорити процес протверезіння", - каже один із старших авторів дослідження Стівен Клівер.

Він також пояснив, що такий ефект був отриманий за рахунок того, що FGF21 активує частину мозку, пов'язану з пильністю. Поки що незрозуміло, як це відбувається, але команда вже вивчає нейронні шляхи, які за допомогою FGF21 має протверезну дію.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ