ВЧОРА ЗАПИТАННЯ - СЬОГОДНІ ВІДПОВІДЬ: ЩОБ НЕ ВТРАТИТИ МАЙНО

За матеріалами інтернет-видань 02.03.2024 500
 

Надія ЛЕВЧУК.

«Померла моя бабуся, яка проживала в Одесі. Зі спадкоємців за заповітом — я і моя сестра, котра нині тимчасово мешкає в росії. Я ж перебуваю у Польщі. Як нам отримати спадок, адже 6-місячний термін спливе швидко, а приїхати і все оформити у нас немає змоги?» — запитує Ольга Кирилівна М.

СПАДКУВАННЯ в Україні здійснюється за заповітом та за законом. Для спадкоємців важливо не пропустити строк, встановлений для прийняття спадщини, — 6 місяців із дня смерті особи або з дня, з якого вона оголошується померлою.

Liga Zakon звертає увагу, що у період дії воєнного стану в Україні, якщо смерть фізичної особи зареєстрована пізніше ніж через один місяць із дня смерті такої особи або дня, з якого її оголошено померлою, шестимісячний строк для прийняття спадщини обчислюється з дня державної реєстрації смерті особи.

Відповідно до чинного законодавства, заява про прийняття спадщини може бути подана до будь-якого нотаріуса на території України за місцем відкриття спадщини, яким є останнє місце проживання спадкодавця. Водночас у період дії воєнного стану, якщо місцем відкриття спадщини є населений пункт на тимчасово окупованій території або на територіях, де ведуться бойові дії, заява подається нотаріусу незалежно від місця відкриття спадщини.

Заява про прийняття спадщини як за законом, так і за заповітом може бути подана двома способами: особисто спадкоємцем в офісі нотаріуса; надіслана поштовим зв’язком на адресу нотаріуса. У такому разі справжність підпису спадкоємця на такій заяві має бути нотаріально засвідченою. Подання заяви про прийняття спадщини представником за довіреністю не допускається.

Якщо ж спадкоємець перебуває за кордоном і не має можливості приїхати в Україну для подання заяви для прийняття спадщини у відведений для цього законодавством строк, то йому потрібно:

— звернутися до будь-якого нотаріуса країни, де він перебуває, або до консульського відділу України для оформлення заяви про прийняття спадщини;

— знайти нотаріуса в Україні, якому надіслати належним чином оформлену заяву про прийняття спадщини, на підставі якої буде заведено спадкову справу.

Рекомендується все ж таки звертатися до консульства України для оформлення заяви про прийняття спадщини, адже в такому випадку така заява відразу буде складена українською, її не потрібно буде апостилювати, перекладати та засвідчувати переклад. З оформленою в такий спосіб заявою не має виникнути жодних проблем при отриманні її нотаріусом України.

Варто звернути увагу, що у разі, якщо особа померла на тимчасово окупованій території України і її смерть не зареєстрована в компетентних органах реєстрації актів цивільного стану, то, перш ніж приймати спадщину, слід у судовому порядку встановити факт смерті такої особи. На підставі рішення суду в найближчому відділі ДРАЦС потрібно отримати свідоцтво про смерть. Лише після цього можна звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини в тому порядку, який описано вище.

Відтак, якщо спадкоємець опинився в ситуації, коли самостійно не може прибути до України для вирішення всіх питань, від яких залежить реалізація його права на спадщину, він може додатково до зазначених вище дій звернутися до юристів, які спеціалізуються у спадкових справах, та видати таким особам довіреність на представництво інтересів спадкоємця з питань оформлення спадщини. Це значно спростить процедуру спадкування.

Можуть не звертатись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини у відведений для цього законодавством строк спадкоємці, які перебувають за кордоном та які:

— є малолітніми, неповнолітніми, недієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена;

— постійно проживали та місце проживання яких було зареєстроване за однією адресою разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Такі особи приймають спадщину автоматично, якщо вони від неї не відмовилися в строк, який відведено для прийняття спадщини.

У разі пропуску строку для прийняття спадщини спадкоємцю необхідно буде звертатися до суду для визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Проте врахуйте, що факт перебування спадкоємця за кордоном не завжди є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини. Тому в питаннях спадкування головне все зробити вчасно. Втрачений час може дорівнювати втраченому майну.

   Газета захисту інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

  
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ