АКТУАЛЬНО: СЛІД ЗАЙНЯТИСЯ ДОКУМЕНТАМИ

За матеріалами інтернет-видань 02.03.2024 444


Марина ТІШКОВА.

Недавно оприлюднювалася інформайія «Не оформили — значить, відмовилися». У ній зазначалося, що, згідно з повідомленням Мінагрополітики, всі, хто має сертифікати на паї, не замінені на витяг із Реєстру майнових прав на право власності на земельну ділянку, повинні дооформити документи, бо інакше з 1 січня наступного року вважатиметься, що такі люди відмовилися від угідь. У редакцію надійшло чимало дзвінків від читачів, які просили уточнити певні нюанси. Публікуємо роз’яснення найпоширеніших запитань.

 

1. Якщо є витяг з Держреєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, то чи потрібно ще витяг із Реєстру майнових прав на право власності на земельну ділянку?

Земля може бути одержана власником кількома способами (купівля, спадщина, приватизація тощо) та набута в різні роки, коли діяло різне законодавство. Відтак пакет документів про власність на землю відрізнятиметься в кожному окремому випадку.

Загалом є два ключові документи, наявність яких свідчить про те, що у власника все впорядковано: витяг із Державного земельного кадастру та витяг або інший документ про право власності з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Перший означає, що земельна ділянка виділена в натурі, має кадастровий номер, відомості про неї внесені до Державного земельного кадастру.

Другий підтверджує право власності, тобто офіційне визнання і підтвердження державою того факту, що певна особа має права на конкретний об’єкт.

2. Сертифікати на пай замінили на акти. Чи цього достатньо?

Акти на землю видавались у період з 2001-го по 2013 рік, також у цей час неодноразово змінювалися правила оформлення прав на майно.

Такі акти є належним підтвердженням права на землю. Відповідно до пункту 2-го розділу VІІ Закону «Про Державний земельний кадастр» документи, якими було посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою, видані до набуття чинності цим законом (з 07.08.2011 р.), є дійсними.

Проте не всі акти на землю містять інформацію про кадастровий номер земельної ділянки. В такому разі потрібне відповідне дооформлення. Отож слід перевірити, чи містить акт на землю кадастровий номер земельної ділянки та чи зареєстрована земельна ділянка в Державному земельному кадастрі.

Для присвоєння кадастрового номера або реєстрації землі в Державному земельному кадастрі варто звернутися до землевпорядної організації.

3. Чи треба, щоб земельний наділ був виділений в натурі, тобто чи потрібно конкретизувати місце розташування земельного наділу (бо це коштує великих грошей)?

Так, потрібно. Нині є чинним положення Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», згідно з яким до 1 січня 2025 року особи, які мають сертифікати на право на земельну частку (пай), повинні оформити право власності на земельну ділянку відповідно до чинного законодавства.

Якщо ж земля не виділена в натурі, то це означає, що документи особи на землю недо­оформлені. Власникові потрібно зробити всі необхідні дії для підтвердження своїх прав: ділянка має бути виділена на місцевості, мати кадастровий номер та бути в Державному земельному кадастрі, право на неї слід зареєструвати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Якщо оформлення документів на землю не буде вчинено до 1 січня 2025 року, вважатиметься, що особа відмовилася від землі. Після зазначеної дати такі люди можуть поновити своє право на оформлення землі, на яку є сертифікат, лише через суд за умови, коли доведуть, що мали поважні причини, які завадили оформити документи на землю до цього строку.

Враховуючи воєнний стан у країні, можливо, в закон будуть внесені відповідні зміни та вищевказані терміни перенесуть. Проте наразі ці вимоги чинні, і власники повинні хоча б розпочати процедуру оформлення, для того щоб у майбутньому мати змогу підтвердити наявність у них права завершити її.

    Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

  
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ