ВЧОРА ЗАПИТАННЯ - СЬОГОДНІ ВІДПОВІДЬ: СПРАВИ ПЕНСІЙНІ

За матеріалами інтернет-видань 23.02.2024 300

 

На запитання наших читачів  відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

«Я вийшов на пенсію 2002-го, але продовжував працювати до 2021 року. 2006-го мені зробили перерахунок за новими правилами. Надалі я продовжував працювати, і мені періодично робили перерахунок пенсії за стажем. Оскільки стаж збільшувався, то за логікою коефіцієнт зарплати мав ставати ще більший. Але після останнього перерахунку пенсії в 2023 році мою пенсію, навпаки, зменшили. Пояснили це тим, що під час останньої оптимізації коефіцієнт зар-плати зменшився. Але ж оптимізація проводиться саме для того, щоб поліпшити умови обчислення пенсії. Звертався в тому числі до обласного управління ПФУ. Там кажуть, що все правильно, пояснювати нічого не хочуть. Радять звертатися до суду. Прошу вашої допомоги розібратися в цьому питанні, копії документів додаю.

Олексій ГАНУЩАК.

с. Зелений Кут Подільського району

Одеської області.

 

ПОПРИ величезну кількість документів, які ви додали до цього листа, повна картина все одно залишається незрозумілою. Але спробуємо пояснити нашу позицію по цій справі так, щоб було зрозуміло і вам, і читачам газети.

Для початку нагадаємо, що таке оптимізація зарплати. За законом, з усього періоду зарплати, що врахована для обчислення пенсії, може бути вилучено найменш вигідний період, що складає до 60 календарних місяців роботи підряд, за умови, що такий період не перевищує 10 відсотків від загального стажу людини. Таким чином, вибирається оптимальна зарплата, що має позитивно впливати на її індивідуальний коефіцієнт. Далі — конкретний приклад, наведений у листі. У вашому випадку для обчислення пенсії враховано зарплату за 1986-1990-й і за 2000-2006 роки. З цього періоду в 2006 році вилучили 47 місяців, що припали на 2002-2006 роки. На той час у вас було близько 39 років, або 470 місяців стажу, звідки і випливає 10 відсотків, або 47 оптимізованих місяців. Тоді індивідуальний коефіцієнт зарплати становив 1,05307.

Наступні перерахунки вашої пенсії проводилися тільки за стажем. Зарплату за роки вашої роботи в 2007-2021 роках до розрахунку надалі не додавали, бо це, ймовірно, невигідно. Відповідно, розрахунок зарплати залишався весь цей час абсолютно незмінним. Тут або робиться перерахунок і за стажем, і за зарплатою, або тільки за стажем. Отже, попри збільшення кількості стажу кількість місяців оптимізації не змінювалася, бо перерахунок пенсії за зарплатою більше не проводився. Цим пояснюється логіка Пенсійного фонду щодо вашого першого запитання.

Далі з відповіді обласного управління Пенсійного фонду, яку ви додаєте до листа, стає зрозуміло, що під час чергового перерахунку пенсії за стажем у 2021 році крім 2002-2006 рр., потрапив також 2001 рік. Так, замість 47 місяців було оптимізовано цілих 60 — максимально можлива кількість. Коефіцієнт зарплати становив 1,12903. Втім, із часом працівники Пенсійного фонду зрозуміли, що така оптимізація була зроблена помилково, адже перерахунок пенсії проводили тільки за стажем. Цю помилку виявили тільки за два роки — 2023-го. По факту вийшло так, що загальний розмір пенсії й справді зменшився, коли повернули старий індивідуальний коефіцієнт зарплати.

Тут дуже потішило формулювання у відповіді Пенсійного фонду: «Розмір вашої пенсії не зменшено, а приведено у відповідність до вимог чинного законодавства». Це було б дуже смішно, якби не було так сумно. Тут ми не виправдовуємо дій Пенсійного фонду, а просто намагаємось пояснити їхню логіку.

Чому після виправлення зазначеної помилки індивідуальний коефіцієнт зарплати став іще менший, ніж був до попередніх перерахунків, — 1,04634? Здавалося б, треба було повернутися хоча б до старого коефіцієнту — 1,05307. Можливо, у Пенсійному фонді побачили свою помилку, яка тягнулася аж із 2006 року. Із відповіді випливає, що в 2006 році під час розрахунку зарплати вони взагалі не врахували жовтень і листопад 2002 року. А тепер, судячи з усього, ці два місяці додано до розрахунку. Це і вплинуло на кінцевий індивідуальний коефіцієнт зарплати.

Що робити далі? Вам варто написати листа ще до Пенсійного фонду України (м. Київ, вул. Бастіонна, 9). Там відділ контролю зможе ще раз перевірити всі обставини і правомірність дій як обласного, так і вашого місцевого управління ПФУ

  Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав велян "Сільські вісті"

 

 

  

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ