ОБЕРЕЖНО - ШАХРАЇ: «НІМІ ДЗВІНКИ ЧАСОМ ДОРОГО КОШТУЮТЬ

За матеріалами інтернет-видань 23.02.2024 324
 

Григорій РУДЬ.

НА ВАШ мобільний телефон добивається незнайомий абонент. Ви реагуєте на виклик. У відповідь мертва тиша. У такому разі негайно скидайте дзвінок!

Це ознака того, що вас намагаються взяти на гачок зловмисники. Посилаючи сигнал, аферисти і так звані спамери (люди, які розсилають інформацію рекламного чи іншого характеру) перевіряють, чи ви можете стати «клієнтом».

Вони діють за такою шахрайською схемою — вам телефонують, ви піднімаєте трубку, на іншому кінці тиша, за кілька секунд телефон вимикається. Це робиться для підтвердження актуальності номера — свого роду перевірка майбутньої жертви, адже якщо абонент відповів на дзвінок, то телефоном користуються. Після цього аферисти можуть взяти його «в роботу».

Якщо ви, прийнявши «німий» дзвінок, не кладете слухавки, а намагаєтесь з’ясувати, хто вам телефонує і з якого приводу, шахраї записують мінімальну кількість фраз, аби з допомогою техніки пізніше зімітувати його і використовувати в різноманітних схемах.

Якщо ви згодом намагаєтесь перетелефонувати, то із вашого карткового рахунка можуть списати кругленьку суму. Таке буває досить часто. Завдяки цій схемі зловмисники протягом місяця вкрали у клієнтів Monobank 65 мільйонів гривень.

Виникає запитання: як же захиститися від нахрапистих зловмисників, жертвами яких найчастіше стають люди похилого віку, довірливі громадяни? На жаль, надійного методу захисту від «німих» дзвінків немає, кажуть фахівці. Найперше слід взяти собі за правило: не реагувати на підозрілі виклики з номерів, яких немає в адресній книзі, тим паче не варто передзвонювати, якщо виявлений пропущений виклик. Близькі, знайомі знайдуть спосіб зв’язатися, відправлять СМС чи повідомлення у соцмережах.

Варто заблокувати «німий» номер телефону, тоді підозрілий абонент більше не зуміє вам зателефонувати. Якщо ж ви стали жертвою шахраїв, негайно повідомте про це поліцію за номером «102».

   Всеукраїнська газета захи сту інтересів і прав селян "Сільські вісті"

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ