ЛЮТНЕВА ЕКОНОМІЧНА ПАНОРАМА

За матеріалами інтернет-видань 23.02.2024 346

 

Олена БЕГМА.

Долучаймося до лав "Армії відновлення"

ЯК ПОВІДОМИЛИ у Державній службі зайнятості, на суспільно корисних роботах в «Армії відновлення» зросла заробітна плата, яка раніше була мінімальною. Нині за умови повного відпрацьованого місяця найняті державою робітники отримують не менш ніж 10 650 грн. Їхня діяльність варіюється від потреб конкретної області. Наприклад, ці працівники розчищають дороги, розбирають завали після ворожих атак, плетуть маскувальні сітки, надають соціальні послуги біженцям, виготовляють консервацію для ЗСУ, заготовляють дрова, облаштовують блокпости тощо.

Приєднатися до «Армії відновлення» може будь-який громадянин, якому Служба зайнятості протягом місяця не змогла знайти роботи за фахом. Безробітні почали виконувати суспільно корисні роботи у 19 регіонах з осені 2022-го, до них долучилося 88 тисяч співвітчизників. Найактивніше брали участь у проєкті жителі Харківщини, де в такий спосіб вдалося працевлаштувати 17,5 тис. чоловік. Також чимало українців дістали направлення до «Армії відновлення» у Донецькій області — 11,5 тис., у Полтавській і Київській — по 10,7 тис. та Чернігівській — 9658.

За офіційними даними, на 1 лютого 2024 року в Україні було зареєстровано 96 тисяч безробітних. Торік їх налічувалося 186,51 тисячі. Однак треба зважати на той факт, що багато непрацевлаштованих не хочуть ставати на облік, щоб не потрапити у поле зору Територіальних центрів комплектування.

Ринок нерухомості оживає

2023-ГО порівняно з показником попереднього року наші громадяни придбали у 1,7 разу більше об’єктів нерухомості — загалом 404,5 тис. осель і земельних ділянок. «Проте це все ще у 1,6 разу менше, ніж було до початку повномасштабного вторгнення, коли державні та приватні нотаріуси засвідчили 631,4 тис. договорів купівлі-продажу об’єктів нерухомості. Прикметно, що наразі українці частіше купують землю, ніж житло. Зокрема, торік було придбано 231,9 тис. земельних ділянок і 172,6 тис. квартир та будинків… Загалом уже можна стверджувати, що ринок нерухомості потроху почав оживати», — йдеться у звіті Міністерства юстиції.

Iнфляція сповільнилась?

ДЕРЖАВНА служба статистики подала дані стосовно цін на продукти. Згідно з ними, проти грудня минулого року в січні споживчі ціни зросли лише на 0,4%. Тож у річному вимірі (до січня 2023 року) споживча інфляція загальмувала до 4,7%. Коментуючи цю інформацію як обнадійливу, голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев для порівняння навів такі статистичні дані: у січні річна інфляція в єврозоні була 2,8%, в Угорщині — 3,8%, Естонії — 4,7%...

Держстату заведено довіряти. Тільки чомусь рядові українці, які регулярно ходять по харчі до крамниці та на базар, іншої думки.

Енергетика — на викопному паливі

У ВІТЧИЗНЯНІЙ енергетиці серед ресурсів споживання наразі є три лідери — газ, ядерне паливо і вугілля. Зокрема, за відомостями, оприлюдненими постачальником електроенергії і газу YASNO, блакитне паливо становить 30% у балансі споживання енергетичних підприємств України. На другому місці — атомна енергія, яку використовують для вироблення 24% енергетичних потреб. На третьому місці залишається викопне вугілля — 22% енергетичних потреб України. Трохи менше споживається нафти та нафтопродуктів для вироблення тепла і електроенергії — 17%. Гідроелектростанції на контрольованій Україною території виробляють не більше 4% енергії, а відновлювані джерела енергії — 3%.

Компанія «Укргазвидобування» досягла найбільшого добового видобутку з грудня 2018 року. Підприємство отримало 38,54 мільйона кубічних метрів товарного газу. Сталося це за підсумками 8 лютого 2024 року. Зазначається, що такого результату вдалося домогтися за рахунок введення в експлуатацію рекордної кількості нових свердловин, серед яких значна частина високорентабельних, що дають понад 100 тисяч кубометрів газу на добу.

Японська «броня» для наших електростанцій

ПОКИ американська фінансова і військова допомога Україні пробуксовує, у скрутний час нам підставляють плече уряд і громадяни Японії. Усе зовнішнє фінансування в січні надійшло від Японії. Останній належить також найбільша частка у фінансовій допомозі в грудні минулого року (майже 2,2 млрд доларів). І загалом на сьогодні Країна сонця, що сходить, є четвертим найбільшим іноземним донором держбюджету України. Проте фінансова підтримка — це не єдиний спосіб її допомоги.

Так, японський уряд передав Україні 1800 габіонів посиленої міцності. Це захисна конструкція, своєрідна броня, яка захищає об’єкти критичної інфраструктури від можливих ворожих влучань. Вона являє собою зварену дротяну клітку, заповнену крупною кам’яною крихтою, бетоном із піском, ґрунтом, обрізками труб тощо. Відомо, що 320 габіонів уже доставлено на енергооб’єкти. Решта таких «бронежилетів» надійде найближчим часом. Габіони будуть встановлені переважно на критичних об’єктах у прифронтових регіонах.

Грошові перекази під наглядом НБУ

НАЦІОНАЛЬНИЙ банк України має намір обмежити грошові перекази українців як за сумами, так і за частотою здійснення відповідних операцій. При цьому нововведення стосуватиметься і переказів із картки на картку, і поповнення рахунків готівкою у терміналах самообслуговування. Подробиць щодо конкретних сум поки що нема, адже ініціатива перебуває на стадії обговорення.

Нацбанк пояснює необхідність такого обмеження боротьбою з тіньовими грошовими оборудками — численними схемами маніпуляцій банківськими системами для приховування реального походження платежів і тіньових банківських операцій. Під час нещодавньої перевірки НБУ банків та небанківських фінустанов було виявлено масштабні порушення, що давали змогу проводити перекази на мільярди: через термінали самообслуговування та з допомогою електронних платіжних методів. За результатами цих перевірок було накладено штраф на загальну суму близько 486,35 млн грн, а також відкликані й анульовані ліцензії у кількох фінустанов.

   Всеукраїнська газета захису інтересів і прав селян "Сільські вісті"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ