Відміна ліцензування експорту зерна та олії стане важливим урядовим рішенням для українських зерновиків

За матеріалами інтернет-видань 23.03.2022 515

Як повідомляє АПК - інформ, українська зернова асоціація (УЗА) вважає необхідним скасування раніше впровадженого ліцензування експорту кукурудзи, пшениці та сирої соняшникової олії. На думку зерновиків, це гальмує торгівлю зерном. Лист з пропозицією відміни ліцензування за підписом президента УЗА Миколи Горбачьова направлений  прем’єр-міністру України Денису Шмигалю.
У ньому, зокрема, йдеться, що в умовах війни варто  переорієнтовувати експорт українського зерна з портів на наземні переходи.

За даними УЗА, раніше через морські порти України могли експортувати близько 200 тис. тонн зерна щодоби, а наразі наземні переходи дозволяють здійснювати близько 20 тис. тонн на добу. Такий перебіг подій значно погіршує ситуацію з проведенням посівної кампанії, адже кошти, виручені з експорту, аграрії традиційно використовують саме на її хід.
 

«Зерновики проаналізували ситуацію та дійшли висновку, що пришвидшити та збільшити пропускну здатність наземних переходів дозволить скасування дозвільних документів. Окрім того, УЗА вже ініціювала подібне питання перед європейськими колегами, тому просимо Уряд теж підтримати ініціативу спрощення процедур торгівлі між Україною та ЄС», - наголошується у надісланому листі.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ